Stoupejte s Květou Fialovou a Václavem Cílkem na Magické hory

Praha – Naše hory obklopují českou a moravskou zemi jako náhrdelník. Miliony let čekaly na člověka, a když konečně přišel, jejich vrcholky mu daly ochranu, naději a bránu k bohům. Pořad Magické hory pozval diváky na výlet k tuzemským horám - s herečkou Květou Fialovou a geologem Václavem Cílkem v roli průvodců. Dokument z koprodukce České televize nyní nově vychází i v knižní podobě.

Vzdělaný geolog a šamanská herečka navštívili Říp, Bezděz, Blaník, Sněžku, Milešovku, Radhošť, Kleť, Radobýl, Kozákov, Trosky, Hostýn, Pálavu a Petřín. Mnohé z těchto hor sloužily od nepaměti jako strážní hory a jako místo pro komunikaci se vzdálenými kmeny.

Pravděpodobně ještě před příchodem Keltů se vrcholky hor staly spojnicí s božstvy a místem uctívání vyšších sil. Keltští druidové na jejich temenech konali své obřady, ve středověku se tu slavily Svatojánské noci, v baroku se na vrcholech hor stavěly poutní kaple a v devatenáctém století se hory staly cílem prvních turistů.

Magické hory
Zdroj: ČT24/ČT

Novou knihu doprovodili i oba aktéři seriálu, pokřtili ji svérázně vínem Pálava, rostoucím v krajině, které dominuje jeden z navštívených vrcholů. Kromě fotografií krajiny a informací o historii a poloze jednotlivých míst nabídne knížka i rozmluvy obou protagonistů. Přiblíží také to, jak si herečka a doktor geologie rozuměli.

Paní Květa občas mluví hrozně sprostě

„Pan Cílek je úžasný. On je vědec, ale vůbec není suchar, je lidský, má srdce, duši,“ vypráví Fialová. „Spolupráce s paní Květou byla velmi krásná,“ doplňuje Cílek. „Nikdy ze sebe nedělá hvězdu ani nic podobného. Jenom občas mluví hrozně sprostě.“

Knížka Magické hory čtenáře zavede na sedm míst České republiky, zbývajících šest míst z televizní série vyjde v září v druhém díle. Další informace hledejte na stránkách pořadu, kde si můžete všech třináct dílů dokumentu přehrát.

Reportáž Anety Rebernakové o nové knize (zdroj: ČT24)