„Snílek“ Boris Carloff zvítězil u českých hudebních kritiků

Praha - Je dobojováno. Cenu Apollo 2012 si z holešovického SaSaZu odnesl producent a zpěvák Boris Carloff za desku The Escapist. Právě on totiž uspěl v přísném hodnocení české hudební kritiky, která ocenila jeho debutovou nahrávku putovní soškou výtvarníka Maxima Velčovského a finančním příspěvkem v hodnotě šedesát tisíc korun.

Mezi nominovanými se objevili:

  • Lenka Dusilová (Baromantika)
  • Boris Carloff (The Escapist)
  • Charlie Straight (Someone With A Slow Heartbeat)
  • Květy (Bílé včely)
  • Zrní (Soundtrack ke konci světa)
  • The Prostitutes (Deaf to the Call)
  • Umakart (Vlci i dveří)

Večer plný hudby moderoval rapper James Cole. V průběhu akce pozval na pódium všechny nominované, jež se publiku představili skrze nápaditou videoprojekci a také dvěma skladbami ze svého repertoáru. Zazněly tak např. písně Wspomnienie od Lenky Dusilové, Hýkal skupiny Zrní nebo No One Sings the Blues pětice The Prostitutes a další.

Druhý ročník přinesl novinku, a to sice vyhlášení interpreta, kterého si na oficiálních stránkách letošního festivalu Rock for People vybrali sami návštěvníci. Jejich výběr byl přirozeně omezen na nominovanou sedmičku. „Divácké“ ocenění si nakonec odnesli hned dva vystupující - kapely The Prostitutes a Charlie Straight.

Apollo - Ceny české hudební kritiky

Skupina domácích hudebních publicistů tímto oceněním reaguje na neuspokojivou situaci, která na poli udílení odborných hudebních cen v Česku podle nich vládne. Apollo se snaží zviditelnit ty interprety, jejichž jména nejsou veřejnosti natolik známá, ačkoliv je jejich tvorba nepřehlédnutelná. Vítěze chtějí organizátoři podpořit také finančně - k tomuto účelu tedy založili občanské sdružení (o.s.) České hudební kritiky.

Vůbec prvním majitelem sošky se stal Martin Hůla alias Bonus za album Náměstí míru, který Carloffovi putovní cenu předal. Nahrávka The Escapist vznikala čtyři roky a na jejím vzniku se podíleli zpěvákovi přátelé z branže - Jakub Antl z Nightwork, Terezie Kovalová z Calm Season, ale také bubeník Doug Yowell, který spolupracoval např. se Suzanne Vega či Lanou Del Rey.  

Neformální ceremoniál zakončila afterparty pod vedením DJ Frikyho Flinka & Marka Freetchyho, kteří předvedli své umění v téměř hodinovém „VideoScratchLiveDrums“ setu.