Gangster Squad – Lovci mafie: Béčková barvotisková gangsterka

Píše se nabušený, poválečný rok 1949 a v konjunktuře kvetoucí Město andělů je stále pevněji v rukou ďábla. Jeho jméno je Mickey Cohen a je to gangster ze staré dobré likvidační školy, která se s ničím a nikým moc nemaže. Abyste měli jistotu, o jakého úchyla jde, nechá hned na začátku roztrhnout šmejda z chicagského gangu auty na dvě dále již evidentně nepoužitelné poloviny, a hned je jasné, že toho, kdo mu šlápne na psí dečky, bude posílat domů po kouskách v konzervách.

Když Bugsy Siegel se svým gangem odjel usápnout výživnější Las Vegas, Mickey se stal jediným temným vládcem Los Angeles. Měl tu zmáknutou prostituci a kšeft s drogami a zbraněmi, ale hlavně měl zaháčkované (rozuměj na výplatní pásce evidované) místní policejní a politické papaláše. Ale také měl smůlu, že na ní chyběl nezkorumpovatelný tvrďák, šéf losangelské policie Parker, který se rozhodl vyhlásit Cohenovi vyhlazovací válku, jít přitom za hranu pošlapávaného zákona a zlikvidovat ho jeho vlastními zbraněmi.

Tak vznikla z nejdrsnějších policejních ranařů, jimž osud L.A. nebyl lhostejný, malá operativní a tajná jednotka na volné divoké noze Gangster Squad. Nečekalo se od ní, že bude provádět standardní (tj. v daných podmínkách zcela neúčinné) kriminální šetření, ale povede regulérní, vražednou a záškodnickou válku o L.A., v níž její členové Cohena buď definitivně vykostí, nebo zemřou, což se při daném rozložení sil jevilo jako mnohem pravděpodobnější. Nečekalo je nic jiného než boj na život a na smrt, na jehož konci nebude žádné purpurové srdce, zvýšení gáže nebo alespoň frčka navíc. Buď zvítězí a pak bez fanfár tiše vyklouznou ze scény, nebo natáhnou brka a pak je čeká jen tichý pohřeb bez čestných salv. Takhle nekompromisně to Parker nastavil, protože věděl, že má ve sboru pár tuhých maníků, kteří mají takovouhle hru rádi – ale hlavně ji proklatě dobře umí.

Nakonec jich bylo šest, což se může zdát docela málo proti armádě zkorumpovaných bengů a několika stovkám Cohenových vidláků. Ale nemylte se, neboť tady záleží na kvalitě. V čele těchto nekompromisních lovců mafie totiž stojí neutavitelná mlátička seržant O'Mara, který miluje L.A. skoro tak jako svoji těhotnou ženu Connii, a má vcelku oprávněný pocit, že nebojoval ve válce proto, aby se pak vrátil do svého města, které nepoznává, neboť ho vysává nenasytná pijavice Mickey Cohen.

Svojí povahou je O'Mara sólista, který má rád poctivou rukodělnou práci, a když je tak zaneprázdněn tím, že někde bokem buší do tlamy některému z Cohenových poskoků, zastupuje ho ve vedení Squadu seržant, hezoun Jerry Wooters. Ten se původně do akce moc nehrnul, protože ho plně vytěžuje lámání panáků a plenění dívčích klínů, chlapácké hrdinství si již užil za války a teď ho rád přenechá jiným. Pro něj válka již skončila, ale pak při přestřelce na ulici zkape jeho oblíbený malý čistič bot, což ho vytočí, rozpálí do běla a pošoupne na tu správnou stranu a do té správné party, zdánlivě určené na odstřel Cohenovým thompsonům.

K těmhle dvěma se pak ještě přiřadili machr na tichou práci s kudlou, drsný Afroameričan Coleman Harris, střelec a kovboj Max Kennard, jenž má na své pažbě nejvíce zářezů ze sboru se svým parťákem, snaživým hispáncem Ramirezem, a specialista na techniku a odposlechy, sluchař Conwell Keller, jehož štěnice toho na slizouna Mickeyho hodně vykecají.

Těhle šest teď půjde Cohenovi všemi (ne)legálními prostředky po krku a vsaďte ten svůj na to, že mu pořádně zatopí (i když je otázka, kolik z nich tenhle nářez přežije). A to je všechno, protože gangsterka se vyznačuje přímočarým tahem na bránu a jednoduchým příběhem, jenž je charakteristický tím, že výchozí položka „osoby a obsazení“ začne průběžně povážlivě řídnout.

Tahle popcornovka, režírovaná Rubenem Flesicherem (Zombieland) se zápalem, ale nikoli s erudicí klasiků žánru však neevokuje postprohibiční třicátá léta, kdy gangsterský film vznikl (Malý Caesar, Veřejný nepřítel, Zjizvená tvář) ani pozdější žánrovou klasiku, reprezentovanou např. Brianem De Palmou (Carlitova cesta, Neúplatní), Martinem Scorsesem (Mafiáni, Skrytá identita) či Sergiem Leonem (Tenkrát v Americe). Nenabízí velkorysou epičnost Coppolova Kmotra, zábavný nadhled Pulp Fiction Quentina Tarantina ani silnou ústřední figuru (viz Poslední zůstává). A tak alespoň parafrázuje milostný motiv z L.A. – Přísně tajné, ve velkoměstském aranžmá opisuje atmosféru Země bez zákona (ostatně Tom Hardy a Josh Brolin k sobě typově zas nemají tak daleko) a osciluje tak mezi kompilátem a kolorovaným gangsterským retrem, skvěle obsazeným, poctivě odrežírovaným, ale vlastně nic zvláštního neříkajícím.

Očekávané a bytelně provařené schéma náborování do týmu (viz schéma Sedmi statečných či Tuctu špinavců) se vzápětí překlopí do neméně očekávaného schématu, odvíjejícím se ve stylu „a teď si dáme všichni přes držku“, oživeným obligátním milostným motivem (aby se nějak uživilo třeskuté macho charisma Ryana Goslinga). Ostatně ten, spolu se zarputilým pitbullem, ranařem Joshem Brolinem, a místy poněkud prostoduše své záporáctví přehrávajícím Seanem Pennem, tvoří základ slušně sestaveného castingu, který spíše než na charakterní drobnokresbu sází na dobře umístěnou ránu pěstí do čenichu.

Gangster Squad, nacpaný schématy, stereotypy a žánrovými klišé z minulého století, sice ničím neuráží, ale není víc než další odškrtnutou, byť stylovou položkou na seznamu žánru, do něhož nic nového nepřinesl. A možná je symptomatické, že se o něm nejvíce hovoří v souvislosti s odloženou premiérou kvůli přetáčení scény, jež téměř ilustrativně připomínala tragédii v Coloradu, ve městě Aurora, kde na premiéře Temného rytíře úchylný maniak střílel do publika.

Když se tu dobří a zlí řežou, je na co se dívat, když si dají time out, můžete jít na kafe. Fádní dialogy a jediná ženská postava (Emmy Stoneová, která si to s Goslingem užívala již v Bláznivé, zatracené lásce) tyhle mezihry moc neutáhnou. Gangster Squad – Lovci mafie se sice tváří důležitější, než je, ale na necelé dvě hodiny je vlastně docela přijatelnou a nezraňující zábavou pro ty, kteří mají rádi jednoduché a tempařsky natočené, dobové gangsterské retro, jež mixuje prvky klasické gangsterky, akčního thrilleru, kriminálky a filmu noir.

Neošizená výprava a barevně agresivní vizuál rámují téma slušným koloritem a nezřídka tak milosrdně překryjí řídký a větší invenci postrádající scénář. Na to, že byl inspirován (kromě stejnojmenné knihy Paula Liebermana) skutečnými událostmi, jež na přelomu 40. a 50. let otřásaly L.A., mohl vskutku více přitlačit na pilu. A tak nám budiž alespoň útěchou, že tohle město našlo sílu, aby odolalo lačnému ďáblovi, a mohlo dál zůstat Městem andělů.

GANGSTER SQUAD / GANGSTER SQUAD - LOVCI MAFIE. USA 2013, 113 min., české titulky, 2D. Režie: Ruben Fleischer. Scénář: Will Beall (podle stejnojmenné knihy Paula Lierbemana). Kamera: Dion Beebe. Hudba: Steve Jablonsky. Hrají: Josh Brolin (John O'Mara), Ryan Gosling (Jerry Wooters), Sean Penn (Mickey Cohen), Emma Stoneová (Grace), Nick Nolte (Parker), Michael Peña (Ramirez), Giovanni Ribisi (Conwell Keeler), Mireille Enosová (Connie), Anthony Mackie (Coleman Harris). V kinech od 31. ledna 2013.