Můj pes Killer zabodoval v Rotterdamu

Rotterdam – Na prestižním filmovém festivalu v Rotterdamu získal hlavní cenu Tiger Hivos Award film režisérky Miry Fornay Můj pes Killer. Je to vůbec první slovenský film uvedený v této soutěži. Snímek přitom vznikl i ve spolupráci s Českou televizí.

Drama Můj pes Killer je druhým celovečerním filmem scenáristky a režisérky Miry Fornay.  Všechny hlavní role ztvárňují neherci.

Můj pes Killer je film ze současnosti, odehrává se na moravsko-slovenském pomezí. Hlavní hrdina, osmnáctiletý Marek (Adam Mihál), žije s otcem alkoholikem na malém městě. Jediné autentické citové pouto má mladík ke svému psovi. Markův život obrátí naruby odhalené tajemství jeho matky, která ho před lety opustila a zmizela. „Marek je sice antihrdina, ale mým cílem není vytvořit pouze černo-bílý charakter agresivního nedozrálého chlapce. Je to příběh o hanbě a hrdosti, která v případě Marka vede k tragédii antického rozměru. Je to příběh o naší víře, proč v něco věříme a jak zpětně tato naše víra ovlivňuje naše životy,“ naznačuje autorka Mira Fornay.

Čeští diváci film uvidí v druhé půlce března v předpremiéře v soutěžní sekci MFF FEBIOFEST, v kinech bude mít premiéru 11. 4. 2013.

Mira Fornay v Rotterdamu
Zdroj: ISIFA/EPA/ROBERT VOS

Prestižní festival v Rotterdamu je ve světě známý náročným výběrem titulů se zaměřením především na nezávislou produkci a prezentací autorských debutů či druhých filmů mladých tvůrců, na filmy, které jsou nějakým způsobem výjimečné formou či tématem a které používají inovativní výrazové prostředky.

V porotě MFF Rotterdam 2013 letos zasedli čínský politický aktivista Ai Weiwei, ředitel festivalu Sevilla José Luis Cienfuegos, Kees Hin - holandská filmová legenda, ukrajinský filmař Sergei Loznitsa a íránská herečka Fatemeh Motamedarya. 

Vydáno pod