Plzeňští divadelníci si budou muset nové divadlo pronajímat

Plzeň – Novou divadelní budovu, která se začala stavět blízko centra mezi Palackého náměstím a Jízdeckou ulicí v Plzni, bude podle místní radnice spravovat městská společnost Obytná zóna Sylván. Znamená to, že za každý den tak budou muset divadelníci platit. Město ale tvrdí, že ušetří miliony na daních.

Obytná zóna Sylván tedy bude zajišťovat také vytíženost sálů i zkušeben ve dnech, kdy nebudou využívány divadelníky. Další městské kulturní organizace jako například Dominik Centrum či Plzeň 2015 se mají podílet na produkcích kulturních akcí, propagaci, technickém zajištění, cateringu apod.

Technický náměstek primátora Plzně Petr Rund tvrdí, že pro divadelníky by to měl být přínos, protože by se zbavili starostí s provozem budovy a uvolnila by se tím kapacita pro jejich kulturní činnost. Pravdou však je, že toto řešení vyprovokoval spíše záměr ušetřit na daních. Město se tímto řešením vyhne 21procentní dani a ušetří necelých sto osmdesát milionů korun.

Otazníky kolem divadelního komplexu v Plzni (zdroj: ČT24)

Cena pronájmu pro divadlo zatím není stanovena. „Předpokládám, že se k tomu dostaneme v průběhu měsíce února,“ informoval předseda představenstva Obytná zóna Sylván Jaroslav Novák.

Objekt nového divadelního komplexu se skládá ze dvou propojených celků - divadelní a provozní budovy. Hlavní divadelní sál bude mít kapacitu 500 diváků, druhá menší scéna pro komornější představení bude se dvěma sty sedadly. V podzemí vznikne parkování pro 200 aut. Součástí budovy má být i restaurace, baletní škola, studiová scéna. Stavba má být dokončena 1. srpna 2014.

Kdo bude šéfem divadla

Dosavadní ředitel Divadla J. K. Tyla Jan Burian bude od srpna 2013 šéfovat Národnímu divadlu a najít do té doby nástupce je podle města utopie. Kulturní náměstkyně primátora Plzně Eva Herinková připustila, že dosud není ani zřejmé, zda se bude vypisovat výběrové řízení, nebo město přímo osloví vytipované osoby.

Odcházející ředitel Jan Burian v této souvislosti upozornil na to, že zastupitelstvo divadlu snížilo rozpočet o více než deset milionů korun, a to by teoreticky mělo znamenat propouštění. Podle plánů by však soubor nového divadla mělo tvořit více než čtyři sta členů.

Stavba je součástí projektu Evropské hlavní město kultury 2015 (EHMK). Objekt bude stát 818,5 milionu korun. Veřejnou soutěž vyhrál ideový návrh portugalského architektonického studia Lda Manuel Graça Dias & Egas José Vieira Arquitectos. Tento návrh upravila a rozpracovala česká architektonická a projekční kancelář Helika, která má nyní projekt na starosti.

Obytná zóna Sylván, společnost a. s. zajišťuje od 1. 1. 2009 správu domů, bytů a nebytových prostor ve vlastnictví města Plzně. Sídlem společnosti je budova na Palackého náměstí 6 v Plzni.