Věstonická Venuše na výletě. Londýnská výstava začíná

Londýn – V britské metropoli začala výstava Umění doby ledové. Pro Čechy je specifická tím, že si k její realizaci pořadatelé vypůjčili přes dvacítku předmětů z Moravského zemského muzea v Brně. Mezi díly paleolitického umění nalezneme i věhlasnou Věstonickou venuši.

Vzácný archeologický nález si The British Museum zapůjčilo do 26. května, kdy výstava končí. Bezpečnostní opatření podle ředitele Moravského zemského muzea Martina Reissnera odpovídají standardu britské výstavní síně. Strach z vážnějšího pochybení či poškození z druhé strany tak prý nehrozí. Ne nadarmo se tamní muzeum řadí mezi špičku v oboru. 

Češi kolegům z Anglie artefakty zapůjčili zcela dobrovolně, aniž by očekávali jakoukoliv finanční satisfakci. Zápůjčka je vážně jen zápůjčka, tvrdí Reissner. Národní kulturní památka se vrátí zase zpět do Brna – čeští návštěvníci ji ale bohužel na vlastní oči nespatří. 

Věstonická Venuše totiž po skončení exhibice poputuje přímo do trezoru a její příznivci se budou muset spokojit jen s jejími dokonalými kopiemi, které Moravské zemské muzeum vystavuje. „Přece jenom je to nejstarší pálená hliněná skulptura na planetě a je naší povinností je uchovávat ji ve stavu, kdy nedojde k vůbec žádnému poškození,“ vysvětlil ředitel, proč sošku vystavují jen při zvláštních příležitostech. 

Britské muzeum se mimo podobizny vnadné ženy může radovat z dalších zápůjček. Jsou jimi např. sedmadvacet tisíc let stará skulptura muže, která je považovaná za první dochovanou loutku vůbec, nebo rytina ženy s erotickým charakterem. Údajně ji vytvářel pravěký umělec pod vlivem drog.