Jiří Pelcl uvádí: Design od myšlenky k realizaci

Praha - Nejdůležitější díla čtyřiceti designérů především ze střední Evropy představuje kniha designéra Jiřího Pelcla. Dvojjazyčná publikace Design. Od myšlenky k realizaci / From Idea to Realization, kterou vydává Vysoká škola uměleckoprůmyslová v Praze, zachycuje tvorbu designu od prvního nápadu až po definitivní produkt.

Kniha se zabývá i současnými trendy, například výrobky na míru. „Výrobek je levnější a ekonomický, když se dělá v tisícových sériích, ale čím dál větší tendence je dostat do designu určitou individualizaci. Zákazník se v tom chce vidět,“ říká Pelcl.

Jiří Pelcl oslovil designéry z dvanácti zemí Evropy s žádostí, aby definovali vlastní obor a vybrali nejdůležitější realizace. Publikace zahrnuje tvorbu začínajících designérů i velkých jmen, mezi které patří Alberto Meda, Ingo Maurer nebo Ross Lovegrove.

Cesta od první ideje, od první skici

„Jednotlivé projekty jsou doprovázeny stručným popisem dokreslujícím, jak designér zpracovává konkrétní zadání, jaká je cesta od první ideje, od první skici, od prvního modelu a prototypu ke konečnému výrobku,“ vysvětluje Pelcl.

Kniha je členěna do osmi kapitol: Produkty, Nábytek, Sklo, Porcelán, Svítidla, Technika, Digitální technologie a Abeceda materiálů. Publikace je doplněna seznamem muzeí a uměleckých škol, které se věnují designu, a životopisy umělců. Předmluvu napsal britský teoretik designu Jonathan Woodham.

Design. Od myšlenky k realizaci / From idea to realization / Koncepce a redakce: Jiří Pelcl/ Nakladatel: Vysoká škola uměleckoprůmyslová v Praze / Grafický design: Štěpán Malovec

Reportáž Evy Spáčilové (zdroj: ČT24)