Ivo Mathé novým ministrem kultury? To je až ve stratosféře, říká

Praha - Ministryně kultury Alena Hanáková se sice na židli šéfky resortu stále drží, zdá se ale, že to je pozice čím dál tím víc vratká. Kromě tlaku od umělců a kulturní veřejnosti jsou s ní podle Mladé fronty DNES nespokojeni i její kolegové z TOP 09 a řeší jejího možného nástupce. Měl by jím být bývalý ředitel České televize Ivo Mathé. „Je to vysoko ve vzduchu, až ve stratosféře,“ okomentoval ale dnes tyto spekulace.

Před budovou ministerstva kultury bude dnes demonstrovat iniciativa Zachraňte kulturu 2013 kvůli snižování dotací na živé umění. To ale není jediný Hanákové problém - na populárnosti jí nepřidaly ani personální změny v Národním divadle, navíc podle jejích kritiků tento krok stále dostatečně nedovedla veřejnosti vysvětlil.

Podle Mladé frotny se kritické hlasy ozývají i z řad TOP 09. Strana, která Hanákovou do vlády nominovala, má prý jednat s Ivem Mathém, aby ji ve funkci ministra nahradil. „Oficiálně o tom se mnou nikdo nemluvil,“ tvrdí Hanáková v dnešním rozhovoru pro sever iDNES, že nic takového jí není známo.

Sám Mathé, toho času končíčí šéf Akademie múzických umění (AMU), debatu s vedením TOP 09 o možnosti nástupu do čela ministerstva kultury označil za velmi neformální a předběžnou. Nic potvrzeného ale podle něj není. Jednání prý byla velmi předběžná, osloven ze strany TOP 09 nicméně Mathé v této věci podle svých slov byl.

Smráká se nad Hanákovou? (zdroj: ČT24)

Petr Gazdík, předseda hnutí Starostové a nezávislí (STAN), které je partnerem TOP 09 a podle vzájemné dohody obou politických uskupení za resort kultury odpovídá, ale poznamenal, že s nikým o výměně nynější ministryně Aleny Hanákové nejedná a jednat se nechystá. „K ničemu takovému se nechystám, ani jsem o ničem takovém s paní ministryní nemluvil,“ tvrdí Gazdík, který má výhrady k tomu, že se Hanáková o svém údajném odvolání dozvídá přes média.

Nedovede prý posoudit, jestli by Mathé byl lepším ministrem. „Oblast kultury má celou řadu problémů a zejména množství financí, které tam teče. To ukáží činy. Mnozí papíroví kandidáti, kteří ve svém oboru byli skvělými odborníky, pak v politické funkci selhali,“ uvedl v pořadu Interview. 

Prvním ministrem za hnutí Starostů a nezávislých byl Jiří Besser, kterého v prosinci 2011 vystřídala právě Hanáková. Už při hledání Besserova zástupce se ale skloňovalo i jméno Iva Mathého. TOP 09 tehdy s ním o věci jednala, ze spolupráce ale nakonec sešlo i kvůli jeho angažmá v čele AMU. Tam mu ale nyní končí funkční období, střídá jej Jan Hančil.