Tata Bojs recyklují své 25. narozeniny. Chystají i Tour domácí

Praha - „Když se kapela 25 let potácí po pódiích, tak už nemůže doufat, že se stane nejžhavějším objevem roku,“ míní jeden z členů skupiny Tata Bojs Mardoša. Téhle dvojici se ale daří zaujmout i po letech. Na oslavu čtvrtstoletí účinkování připravili turné s názvem 25 let recyklace aneb Tour domácí. Prvním narozeninovým překvapením bude nová verze hitu Pěšáci, kde nezazní jediný skutečný hudební nástroj…

Pánové z Tata Bojs vidí svou výhodu v tom, že s kapelou začínali už jako děti, tehdy ještě jako spolužáci základní školy na Hanspaulce. „Takže můžeme zrecyklovat náš slogan, který jsme poprvé použili v roce 1998, když jsme slavili desáté výročí: Jsme nejmladší 25 let stará kapela,“ říká Mardoša. 

Termíny koncertů Tour Domácí:

  • 14. 6. Milovice, Votvírák
  • 15. 6. Plzeň, Summer City Fest
  • 26. 6. Praha, Žluté lázně
  • 28. 6. Žamberk, JamRock
  • 18. 7. Ostrava, Colours of Ostrava
  • 3. 8. Světlá n. Sázavou, Sázavafest
  • 10. 8. Panenský Týnec, Open Air Festival
  • 24. 8. Kolín, Natruc festival
  • 31. 8. Vroutek u Podbořan, Rock For Church(ill)

Sen o hudební kariéře se začal odvíjet v červnu roku 1988 na prvním veřejném vystoupení v místní sokolovně. I když se „chlapcům“ zatím nepodařilo dosáhnout úspěchu idola Davida Bowieho, dotáhli to alespoň na jeho předskokany na někdejším pražském koncertě. 

Tata Bojs se však z budovy s popraskanými parketami vyšvihli na kapelu světového formátu. Jsou známí pro svou precizní show a každý rok vymýšlejí inovace a snaží se překročit svůj stín. Letošní výročí oslaví sice stylově, sentiment ani vzpomínky u nich však nemají místo. Pro fanoušky chystají hned několik překvapení a novinek, které na koncertech předvedou.

Jedním z nich je výše zmíněný upravený singl Pěšáci. Veškeré party totiž skupina nahrála na nástroje z recyklovatelných materiálů - recyklace ve všech směrech. U příležitosti tohoto natáčení došlo i k propojení se smíšeným pěveckým sborem Doubravánek, který vede bývalý kytarista Tata Bojs Marek Doubrava. 

„Cyklace i recyklace jsou témata zajímavá a řekl bych i dost současná. Vlastně se tím cyklicky po 25 letech vracíme k samotným začátkům Tata Bojs. Tenkrát jsem měl bubny z plastových barelů, teď jsem si je pro změnu postavil z papírových krabic. Zjistili jsme, že hudba se dá dělat na záchodový trubky stejně dobře jako na zavařovací sklenice. K požadovanýmu tónu vám postačí jenom pilka nebo správná hladina vody. Byla to velká zábava,“ popsal bubeník a zpěvák Milan Cais nahrávání Pěšáků. 

Premiéra videoklipu proběhne 25. 2. prostřednictvím serveru www.samosebou.cz v rámci projektu podporujícího třídění a recyklaci odpadů. Zatím se podívejte na krátký film o filmu.