Oscarový svéráz Jiří Menzel 75. narozeniny neslaví

Praha – Svérázná poetika mu přinesla světový úspěch na samém začátku kariéry. V roce 1967 získal Jiří Menzel za Ostře sledované vlaky Oscara. Jeho dílo patří k tomu nejlepšímu, co česká kinematografie vytvořila. Též osobitý herec a scenárista slaví 23. února 75. narozeniny. Menzel sám však nemá životní výročí rád. Nemá chuť slavit ani bilancovat a své narozeniny proto stráví v zahraničí. Česká televize uvede k jeho výročí několik pořadů.

„Moje žena Olinka zařídila, abychom tu nebyli. Koupila letenky, a tak vyrazíme do ciziny. Kam mě veze, to je ale tajemství,“ prozradil Menzel. Svůj návrat by nejraději viděl až v souvislosti s premiérou svého nového filmu Donšajni, která se koná 30. května.

Uvedení předcházejícího očekávaného titulu Obsluhoval jsem anglického krále (2006), který měl velký ohlas i v zahraničí, předcházelo osm let sporů o filmová práva slavného románu, korunovaných proslulou scénou s „Menzelovým proutkem“. Tím rozhořčený režisér veřejně sešvihal producenta Jiřího Sirotka na filmovém festivalu v Karlových Varech v roce 1998. Film získal čtyři České lvy a Menzel s ním po festivalech objel svět.

„Věci musí vznikat lehce, jako když dýcháte“

V delší pauze mezi filmováním (předchozí snímek Život a neobyčejná dobrodružství vojáka Ivana Čonkina je z roku 1993) se Menzel věnoval hlavně divadelní režii doma i v cizině.

I Česká televize připomene Menzelovy narozeniny. Povídka malostranská ukáže Menzelovo komediální herectví a dokument z cyklu GEN zase přinese osobitý pohled na režisérovo přátelství se spisovatelem Bohumilem Hrabalem. Filmovou kariéru Jiřího Menzela i jeho osobní příběh pomůže přiblížit dokumentární portrét z cyklu Neobyčejné životy. Uvedeny byly již filmy Něžný barbar a Ostře sledované vlaky.

  • Neděle 24. 2. – 12.30, ČT2 - Povídka malostranská
  • Neděle 24. 2. – 13.00, ČT2 - Bohumil Hrabal očima Jiřího Menzela
  • Neděle 24. 2. – 18.00, ČT1 - Neobyčejné životy - Jiří Menzel

Divadlo bylo Menzelovi vždy blízké kvůli jeho hravému rukopisu. V pražském Činoherním klubu inscenoval Machiavelliho komedii Mandragora, která se tam hrála nepřetržitě 11 let a excelovali v ní Jiří Hrzán, Josef Somr a František Husák. A na téže scéně sám léta hrál Halibuta ve hře Penzion pro svobodné pány. „Věci musí vznikat lehce, pracovat musíte přirozeně, jako když dýcháte,“ tvrdí osobitý tvůrce, který se již v dětství zamiloval do filmů Reného Claira, Charlieho Chaplina či Jeana Renoira.

Jiří Menzel se narodil 23. února 1938 jako syn publicisty, spisovatele a dramaturga animovaných filmů Josefa Menzela a dámské krejčové Boženy. Na pražské FAMU studoval v letech 1958-1962 u Otakara Vávry v silném ročníku (mimo jiné s Věrou Chytilovou a Evaldem Schormem), který je považován za osu české nové vlny. Zaujal hned první režií Hrabalovy povídky Smrt pana Baltazara ve filmu Perličky na dně.

Jiří Menzel
Zdroj: ČT24/CinemArt

Atmosféra jeho Rozmarného léta z roku 1967 podle knihy Vladislava Vančury dokonale souzní s předlohou. Květnatý archaický jazyk, kvůli kterému byla předloha pokládána za nezfilmovatelnou, Menzel citlivě vyvážil záběry, v nichž se takřka nic neděje, ale „hraje“ v nich hladina řeky, déšť, zmoklé sklenice na stole. Nalezl tu křehkou rovnováhu mezi humorem a poezií.

Film Skřivánci na niti podle Hrabalových povídek z roku 1969 skončil v trezoru pro svou kritiku komunistické zvůle a k divákům se dostal až po změně režimu. Menzelovy další hrabalovské filmy, malebné Postřižiny či Slavnosti sněženek, stejně jako komediální snímky ze 70. a 80. let, točené často na námět Zdeňka Svěráka (Na samotě u lesa, Báječní muži s klikou či Vesničko má středisková), patřily k tomu nejlepšímu, co v té době vznikalo.

K manželství ho přemluvili…

Svůj civilní projev postavený na klaunství a komediantství uplatnil Menzel i před kamerou - například ve filmech Kdyby tisíc klarinetů, Rozmarné léto či Hra o jablko. Natočil i řadu televizních filmů, z nichž největší ohlas měl přepis Nerudových Povídek malostranských.

„K manželství mě nepřemluvíte,“ tvrdil zarputilý starý mládenec ještě v roce 1995. S partnerkou Olgou Kelymanovou jej však prý spojuje především totožný smysl pro humor. Vzali se v roce 2004 v Thajsku.

Jiří Menzel a Olga Menzelová-Kelymanová
Zdroj: Ondřej Němec/isifa/Lidové noviny

Za dlouholetý umělecký přínos českému filmu dostal Menzel Českého lva a v roce 2003 na Filmovém festivalu v Karlových Varech cenu za celoživotní dílo. Jeho rukopisu dobře rozumějí i v zahraničí, kde je velmi žádaný. Mimo jiné je nositelem vysokého francouzského uměleckého titulu Rytíř umění a literatury. Film Skřivánci dostal v roce 1990 Zlatého medvěda na Berlinale, Vesnička byla nominována na Oscara. Menzel vydal i knihy fejetonů Tak nevím a Tak nevím podruhé.