5 důvodů, proč jsou Kryštof na české scéně TOP kapelou

Turné s deskou Inzerát slibovalo přelom v technice, v prezentaci a ve velkoleposti domácí kapely při živém vystoupení. Kryštof si totiž s posledním albem (a se známým producentem Yaronem Fuchsem) přičichli ke světovosti. Z party havířovských kluků vyrostli v kapelu, které ve vyprodané hale tleská 12 tisíc lidí. Přestože někdo ohrnuje nad Kryštofy nos, nemůže jim upřít snahu znít i vypadat jinak než většina českých kapel. Představujeme pětici důvodů, proč to pánové z garáže dotáhli na vrchol českého mainstreamu.

1. Pódiová prezentace

Záplava konfet a balónků sama o sobě dobrý koncert nedělá. Nedělají ho ani obří LED obrazovky a většina techniky či efektů, které Kryštof na svém Inzerát tour okoukali od Coldplay. Přece jen ale působí diametrálně odlišně, pokud na pódium interpret nakráčí v teplákách s nudlí u nosu, nebo když je výzdoba vyladěná do posledního detailu a vystupující jsou sladěni třeba do červené, modré a bílé. Divák dostává pocit konceptu a ucelenosti, a možná i dojem, že ho kapela „neodflákla“. Kryštof si pódiovou prezentaci ohlídali a podobně jako Tata Bojs nabídli příchozím i skvělý vizuální zážitek.

2. Komunikace s publikem a práce s atmosférou

České publikum už dávno nemá problém rozumět interpretům z jiných zemí. Nic se ale nevyrovná tomu, když na vás ten „chlápek“ na scéně promluví česky a hází interní vtípky, pronáší jiná slova než jen „fuck“ nebo vypráví historky z odjetých koncertů. Richard Krajčo není hercem a zpěvákem v jedné osobě nadarmo. Je to showman, který dokáže bravurně pracovat s atmosférou – pozná, kdy uvadá a kdy je třeba ji nakopnout, a z té energické zase vytěží maximum. Po scéně běhá jako smyslů zbavený, skáče s kytarou kolem krku a ještě u toho stíhá zpívat. Přestože formaci netvoří jen on, Kryštof v něm mají velký poklad.  

3. Pokora

Vyprodané haly a chvála na každém kroku může snadno zapříčinit zpychnutí. Kryštof ve své kariéře několikrát zaškobrtli a moc dobře vědí, že udržet se v trvalé přízni posluchačů je nejistý byznys. Ačkoliv lídr skupiny za začátku ambiciózně vykřikl, že se budou snažit předvést tu nejlepší show, jakou publikum u české kapely kdy vidělo, vystupovalo sedmero muzikantů po zbytek večera neobyčejně lidsky. Podělili se s lidmi o fotbalové preference, děkovali slušně a bez zbytečných klišé a pořídili fanouškům vzpomínkové foto. Při skladbě Zatančím opět přenechali pozornost svým příznivcům, kteří jim na příslušnou píseň zaslali neobvyklá taneční videa.

Fanoušci skupiny Kryštof na koncertě v Praze
Zdroj: ČT24/Kryštof

4. Hudba

Nejdůležitější složka, bez níž by se včerejší pražský koncert ani ty předešlé nekonaly. Kryštof si nehrají na to, že světu předkládají přelomové písně. Většina jejich repertoáru nejsou nijak těžké kousky. ALE:

  • Nechybí jim inteligence ani nástrojová pestrost
  • Skvělé, charakteristické texty, podle nichž havířovskou partu bez obtíží poznáte
  • Tak akorát chytlavé melodie

Krajčo se sice občas dostane pod palbu, že jeho zpěv není prvotřídní, že nezvládá výšky apod., avšak tyto chybky působí lidsky. V Česku chybí mužský signifikantní hlas a frontman Kryštofů tuto smutnou skutečnost alespoň částečně vynahrazuje. A navíc - jeho um napsat hit, je nezpochybnitelný.

5. Chemie

Nevysvětlitelná záležitost, podle které někomu Kryštof zkrátka voní, nebo nevoní. Jak se ale zdá, je zatím spíš víc těch, kteří jsou s kapelou naladěni na stejné vlně. A bez potřebné chemie by pánové nevystrčili nos dál než na dvorek.

Nezbývá než konstatovat, že turné k desce Inzerát se zkrátka povedlo.