A Oscara za nejlepší film získává… Argo

Los Angeles - Nejlepším filmem loňského roku se stalo Argo od Bena Afflecka. Cenu za nejlepší režii si odnesl Ang Lee za snímek Pí a jeho život. Nejlepší herecký výkon podle akademiků předvedl Daniel Day-Lewis coby Lincoln, který se tak stal prvním hercem s trojicí těchto vyznamenání. U žen zvítězila Jennifer Lawrenceová. Druhou sošku v kariéře si odnesl rakouský herec Christoph Waltz, opět za film s Quentinem Tarantinem. Za vedlejší roli byla také oceněna Anne Hathawayová. Prestižní filmové ceny Oscar se dnes předávaly už po 85. v řadě.

Kdo si odnesl sošku Oscara? 

Argo (Ben Affleck)… za nejlepší film roku

Daniel Day-Lewis (Lincoln)… za nejlepšího herce v hlavní roli

Jennifer Lawrenceová (Terapie láskou)… za nejlepší herečku v hlavní roli

Ang Lee (Pí a jeho život)… za nejlepší režii

Nespoutaný Django (Quentin Tarantino)… za původní scénář

Argo (Chris Terrio)… za scénář podle předlohy

Skyfall (hudba a text Paul Epworth, zpěvačka Adele)… za nejlepší píseň

Pí a jeho život (Mychael Danna)… za nejlepší hudbu

Lincoln (Rick Carter a Jim Erickson)… za výpravu

Argo (William Goldenberg)… za nejlepší střih

Láska (režie Michael Haneke)… za neanglicky mluvený film

Christoph Waltz (Nespoutaný Django )… za nejlepšího herce ve vedlejší roli

Anne Hathawayová (Bídníci)… za nejlepší herečku ve vedlejší roli

Papíry (režie John Kahrs)… za krátký animovaný film

Rebelka (režie Mark Andrews)… za celovečerní animovaný film

Claudio Miranda (Pí a jeho život)… za nejlepší kameru

Pí a jeho život… za vizuální efekty

Anna Karenina… za nejlepší kostýmy

Bídníci… za nejlepší masky

Sophia a Richie (režie Shawn Christensen)… za krátký hraný film

Inocente (režie Sean Fine a Andrea Nixová Fineová)… za krátký dokument

Pátrání po Sugar Manovi (režie Malik Bendjelloul)… za celovečerní dokument

Vítěze hlavní kategorie oznámila první dáma USA Michelle Obamová ve spolupráci s hollywoodskou legendou Jackem Nicholsonem. Drama Argo režiséra Bena Afflecka bylo nominováno na sedm sošek, nakonec si odnáší tři.

Thriller Argo podle skutečné události z konce 70. let minulého století líčí snahu Ústřední zpravodajské služby (CIA) dostat z Íránu americké diplomaty v přestrojení za filmový štáb. Snímek dostal hlavní cenu na Zlatých glóbech, britskou filmovou cenu BAFTA a další ocenění, která obvykle naznačují oscarové šance nominovaných filmů. Byl proto považován za největšího favorita večera.

Argo však rozdílení cen neovládl jednoznačně - vedle hlavního ocenění si odnesl již jen sošky za scénář podle předlohy pro Chrise Terria a za střih pro Williama Goldenberga. Více než zdatně mu v tomto ohledu konkuroval 3D film Pí a jeho život, který z 11 nominací proměnil vedle režie další tři: kameru, hudbu a vizuální efekty. Nejvíce nominací ještě před udílením posbíraly snímky Lincoln Stevena Spielberga (12) a Pí a jeho život režiséra Anga Leea (11).

Tři Oscary získal i snímek Bídníci, včetně sošky pro Anne Hathawayovou za vedlejší roli tovární dělnice Fantine. Třicetiletá herečka při jejím přebírání vyjádřila naději, že v blízké budoucnosti se už tak těžké osudy jako ten Fantine budou nacházet jen v příbězích, nikoli ve skutečnosti.

Téměř čtyři kilogramy vážící sošku si potěžkal i rakouský herec Christoph Waltz, který ji za vedlejší roli třímal již podruhé. Opět to bylo za film režírovaný Quentinem Tarantinen; tentokrát za roli ve snímku Nespoutaný Django.

V hlavních ženské roli zazářila Jennifer Lawrenceová, která sice cestou na pódium i kvůli velikosti svých šatů zakopla, ale ani tak ji neopustilo nadšení z ceny za Terapii láskou.

Jeden z favoritů večera, historický film Lincoln Stevena Spielberga nominovaný ve 12 kategoriích, si odnesl ceny jen dvě. Velké množství nominací pro snímek Lincoln si kritička Irena Cápová vysvětluje tím, že po amerických prezidentských volbách jsou vlastenecká témata v Americe velice aktuální a film pochválil i prezident Obama. Za ztvárnění prezidenta bojujícího proti otroctví získal cenu za nejlepší mužský výkon v hlavní roli Daniel Day-Lewis, který se tak zařadil mezi legendy filmového plátna. Při děkovné řeči herec, který je známý tím, jak se vžívá do svých rolích, ocenil i svou manželku za to, že za ta léta zvládla žít s tolika „různými muži“.

Podle filmové kritičky Ireny Cápové letošní oscarovou noc charakterizuje to, že ji neovládl jediný film a akademici byli spíše spravedliví „Letos je velmi zajímavé i to, že vítězný film nezískal také cenu za režii,“ myslí si kritička.

Vyhlašování cen trvalo zhruba tři hodiny a neslo se v hudebním duchu. Letos jej provázel vůbec poprvé režisér a komik Seth MacFarlane, který večer zahájil tradičně narážkami na nominované filmy a přítomné hvězdy filmového nebe.

MacFarlane dokázal na 3300 hostů v sále Dolby Theatre pobavit a někdy i pobouřit. Například hned první písnička v jeho podání We saw your boobs (Viděli jsme vaše prsa), která pojednávala o herečkách, jež ve filmech odhalily své přednosti, některé přítomné dámy zaskočila.

Slavnostnímu ceremoniálu, během něhož vystoupily například Barbra Streisandová, Norah Jonesová nebo Adele, přihlíželo v sále Dolby Theatre na 3 300 hostů. Ti do divadla přicházeli po 150 metrů dlouhém červeném koberci za pokřiku přihlížejících fanoušků. Televizní komentátoři se přitom věnovali zejména rozboru kostýmů všech možných odstínů barev, které herečky pro tento večer zvolily. 

Vedle moderátora se na pódiu objevili třeba John Travolta, Richard Gere, Michael Douglas, Ben Affleck, Anne Hathawayová, Nicole Kidmanová nebo Halle Berryová. Ta uvedla filmovou a hudební vzpomínku na snímky o agentovi s povolením zabíjet, Jamesi Bondovi, který loni slavil 50. výročí. Hold se vzdával také muzikálovým filmům.

Mimořádné ovace vestoje si užila zpěvačka Shirley Basseyová, když ku příležitosti 50. výročí filmů s Jamesem Bondem zazpívala celá ve zlatém jeden z největších hudebních hitů této série, Goldfinger.

Michael Haneke získal cenu Oscar za film Láska
Zdroj: ČTK/AP/Matt Sayles

V kategorii neanglicky mluvených filmů podle očekávání uspěla Láska rakouského režiséra Michaela Hanekeho. Snímek o stárnutí, hlubokém vztahu a smrti byl nominován i na čtyři další sošky, žádnou z nich však již nezískal.

Jako nejlepší animovaný film byla oceněna Rebelka, pohádka o vzpurné rudovlasé princezně Meridě. Dokumentem roku se stalo Pátrání po Sugar Manovi.