Buď mou Fun Fatale na laně!

Praha – Klub Mlejn zavěsil ze stropu lana a houpačky. Ne, že by snad chtěl nechat své návštěvníky „zhoupnout“. V následujících čtyřech dnech totiž hostí mezinárodní festival ženské akrobacie Fun Fatale. Akrobatky si daly za cíl přiblížit českému publiku umění, které v tomto oboru produkují ženy. Dramaturgie je postavena na menších souborech, atmosféra je více intimní a divák vidí kousky nového cirkusu velmi zblízka.

Jak už přízvisko festivalu napovídá, nejedná se o akci lokálního významu. Na festivalu vystoupí mimo českých akrobatek také skupiny z Velké Británie, Itálie, ale i z Německa nebo ze Švýcarska. Herecké obsazení je sice ryze ženské, pořadatelé však do diváckých řad lákají děti a muže. 

Mimo samotný program se je snaží nalákat na trojici workshopů. První z nich předvede umění tzv. „cloud swingu“, což je podle dramaturgyně Elišky Brtnické prověšené lano na způsob obyčejného lana či hrazdy. V dalších workshopech si příchozí budou moci vyzkoušet, jak se správně skáče přes švihadlo, nebo nahlédnou do tajů párové akrobacie. V případě únavy jsou k dispozici mimo jiné i tři masérky.   

Akce Fun Fatale je ještě v plenkách, letos se koná teprve druhý ročník. Název festivalu parafrázuje známé slovní spojení z francouzštiny „femme fatale“, což v překladu znamená „osudová žena“. „Chtěli jsme to ale pojmout více cirkusově,“ vysvětlila Brtnická přesmyčku „fun“.  

Fun Fatale 2012
Zdroj: FunFatale/Vojtěch Brtnický

Divákovi se snaží vyjít maximálně vstříc. Na oficiálních webových stránkách nabízí ke každému bodu v programu video ukázku, podle níž by si měl zájemce najít styl, který mu osobně nejlépe pasuje. 

Zájem o formát nového cirkusu u nás stále stoupá, o čemž svědčí také úspěchy La Putyky. Proč se ale najednou s akrobacií „roztrhl pytel“? Dramaturgyně Brtnická míní, že za to mohou akční a adrenalinové filmy. Lidé pak chtějí adrenalin vidět naživo, pokud možno v divadle, a prožít si ho i s vystupujícími.  

Festival ženské akrobacie Fun Fatale (zdroj: ČT24)