Mocný vládce Oz - CGI variace na klasické téma

Tehdy, v roce 1905, byl Kansas plný dobrých lidí. Jenomže on nechtěl být dobrý, ale výjimečný. Rád by byl totiž někým takovým, kdo v sobě (při vší skromnosti, které nikdy neměl mnoho) spojuje Edisona a Houdiniho, chápete? Takhle to upocený cirkusový iluzionista bez skrupulí Oscar Diggs, zvaný Oz, viděl ve svých sebestředných snech, což z něj v reálu učinilo pěkného parchanta.

A tak nikomu zrovna netrhalo žíly, když ho tornádo smetlo z tohoto světa, kde nikomu chybět nebude a kde také nic, co by stálo za řeč, zatím nedokázal. Egoističtí hajzlíci ale mají tuhý život, a tak Oscar neskončil v penálu, ale přírodní živel ho milosrdně vyvrhl v zemi Oz, kde se muž s jeho jménem, ambicemi a znalostmi primitivních varietních triků může stát naplněním starého proroctví a za jistých okolností (předpokládajících vykostění skutečné, zlé čarodějnice) usednout na trůn.

Možná by do tohohle podniku, jehož rizika jsou evidentně značná, nešel, kdyby mu neukázali výživný zlatý poklad, který se tu v královské klenotnici jen tak ladem povaluje a pragmatického chlapíka, jako je on, dokáže pořádně nakopnout a bytelně motivovat. A tak, přestože ví, že není žádný skutečný Gandalf, ale obyčejný pouťový šejdíř, rozhodne se Oscar místní přesvědčit, že je jejich člověk, ten, kterého jim proroctví slibovalo a na něhož všichni, kteří touží po tom, aby země Oz byla zase svobodná, toužebně čekali.

Síly Zla to ale evidentně jen tak nevzdají, z tohohle přivandrovalce odněkud rozhodně nemají bobky a natěšeně se chystají, že mu dají pořádně zakouřit. Jak by mohl s ošoupanými triky pouťového kejklíře vzdorovat skutečné zlé magii, kde najde klíč, který mu mezi třemi čarodějnickými sestrami pomůže odhalit tu dobrou („Are you a good witch, or a bad witch?“ -takže se zpočátku pro jistotu snaží sbalit všechny tři) a k čemu mu bude v tomhle boji o osud pohádkové země porcelánová panenka a létající opička? Příliš mnoho otázek a žádná, zjevně optimistická odpověď.

Ledaže by se ovšem varietní gigolo, podvodný šejdíř, samozvaný spasitel a bytostný samožer Oscar Diggs stal uprostřed megapohádkových kulis novým (rozumějte lepším) člověkem, který sice není tím, koho ve Smaragdovém městě čekali, ale dokáže jeho obyvatele přesvědčit, že jejich síla je v tom, když budou držet spolu. A tak se semknou a pomohou mu připravit jeho poslední velký trik, za který by mu Edison, Houdini i bratři Lumièrové uznale poklepali na rameno a jenž schlíplé čarodějnické megeře, která přežila, ponechá jen koště na cestu pryč. Neboť tady Dobro již definitivně zvítězilo!

Mocný vládce Oz / James Franco, Rachel Weiszová
Zdroj: ČT24/Falcon

Psal se rok 1900, kdy americký spisovatel Lyman Frank Baum vydal svůj pohádkový příběh Čaroděj ze země Oz, který se stal legendou a na němž (zejména) americké děti vyrůstají dodnes. A většina z nich zřejmě zná i klasickou filmovou muzikálovou verzi z roku 1939, režisérů Victora Fleminga, Mervyna LeRoye a Kinga Vidora, ozdobenou účastí charismatické Dorotky Judy Garlandové a dvěma Oscary (z nichž jeden vybojovala úžasná píseň Over the Rainbow).

Tenhle, zřejmě nesmrtelný příběh o malé Dorotce, která žila v Kansasu, odkud ji tornádo odneslo do Východní země, kde se setkala se Strašákem, Plecháčem, zbabělým lvem a okřídlenými opicemi, jež ji posléze odnesly k čaroději Oz, je tady ve zmutované verzi znovu. Částečně se veze na recyklované vlně nesmrtelné klasiky, dílem je produktem jednoduché kalkulace hlavounů od Disneyho, namlsaných nedávnými tržbami za Alenku v říši divů Tima Burtona.

Mocný vládce Oz / Michelle Williamsová
Zdroj: ČT24/Falcon

Za tehdy odvážně investovaných dvě stě milionů dolarů se vrátila více než miliarda – a tak studio přihrálo milovníkovi Hitchcocka a spidermanovskému specialistovi Samu Raimimu (jenž již dostatečně prokázal, že blockbustery umí) stejně gigantický rozpočet s tím, že by nebylo špatné Burtonův vývar zopakovat. Flemingovi, který se na sklonku třicátých let musel se svými parťáky spokojit jen s necelými třemi miliony (přičemž vydělal desetkrát tolik), by spadla čelist, ale jen proto, že nemá ponětí, co je to CGI (efekty tvořené počítačovou úpravou obrazu) a na co dnes přijde, když jím nabušíte prakticky celou, více než dvouhodinovou stopáž.

Vizuál Mocného vládce Oz je totiž skutečně monumentální, přívalový a zahlcující. Jakoby chtěl (a kdo ví, jestli opravdu nechce) zakrýt slabiny řídké varianty původního příběhu a alespoň částečně tak naplnit očekávání, slibně nastavené prologem, jenž je v obraze černobílý, ve zvuku mono a ve formátu se vrací k dávno překonanému formátu poměru stran čtyři ku třem. V okamžiku, kdy Oscar tvrdě přistane mezi zubatými říčními vílami v zemi Oz, se ovšem všechno rozsvítí, začnou zářit všechny barvy spektra, obraz je velkolepě širokoúhlý a Dolby Digital Surround vás, spolu s hodně viditelným 3D, jež na vás letá z filmového plátna, tlačí do sedadel.

Forma tu totiž válcuje obraz tak pronikavě, že si to po čase začnete uvědomovat, a to je právě to, co by se nemělo stávat. Jakoby tvůrci vsadili na to, že popularita originálu je samonosná a bude fungovat vždy a všude, autorský vklad spočívá jen v tom, že tentokrát se netočí obvyklý remake, ale přece jen o něco méně častý prequel a rodinná fantasy je produkt, který se sám o sobě dobře prodává.

Ústřední figura je spíše jen nahozena jako schéma, v němž sympatický lump z Kalifornie James Franco (127 hodin) téměř celý film vykládá každému na potkání, jaký je hajzl a že není tím, za koho ho všichni považují, aby se v závěrečné části stal bez jakéhokoli důvodu (nepočítáme-li již zmiňovanou hromadu zlata) dobrým a čistým. Obklopen slušně statujícími a zpočátku i vypadajícimi čarodějnicemi (Milou Kunisovou, Rachel Weiszovou a hodnou Michelle Williamsovou) odmítá rozehrát s nimi zajímavější partii a jede ve stylu univerzálního klišé a bajky o napraveném hříšníkovi.

A tak je nám v exkluzivním balení, kde je téměř stále na co se dívat, nabídnuta vlastně jen taková, klasikou zarámovaná, disneyovská moralita, spektakulárně třeskutá lehká nuda s triviálním návodem, jak se stát lepším, což je konec konců něco, o co může usilovat každý z nás. Příliš obecné, příliš ošoupané a příliš proklamativní – málo výmluvné, málo originální a málo oslovující. Prostě film na pokoukání a rychlé vyšumění do ztracena. Někdy to nemusí být málo, ale tady si říkám - škoda.

OZ: THE GREAT AND POWERFUL / MOCNÝ VLÁDCE OZ. USA 2013, 125 min., české titulky/dabing, přístupný, 2D+3D. Režie: Sam Raimi. Scénář: Mitchell Kapner. Kamera: Peter Deming. Hudba: Danny Elfman. Hrají: James Franco (Oscar Diggs alias Oz), Mila Kunisová (Theodora), Rachel Weissová (Evanora), Michelle Williamsová (Annie/Glinda), Zach Braff (Frank/opičák Finley), Joey Kingová (dívka v kolečkovém křesle/Panenka) Tony Cox (Kloub). V kinech od 7. března 2013.