Chick Corea se obklopil mladíky a zahájil v Brně JazzFest

Brno - Americký jazzman Chick Corea v neděli večer zahrál v zaplněné kongresové hale brněnského Boby centra. Držitel dvaceti cen Grammy přijel s novým projektem a mladou kapelou The Vigil na jejich vůbec prvním evropském turné. Corea, který v červnu oslaví už sedmdesát dva roků, milovníky jazzu jen pozdravil a následoval proud živé, energické hudby, přerušovaný pouze potleskem.

Boby centrum zaplnili lidé všech věkových skupin půl hodiny před začátkem koncertu. O lístky byl velký zájem, pořadatelé proto před akcí uvolnili další místa k stání. „Chick Corea je další z řady nejvýznamnějších světových jazzmanů, které náš festival v posledních letech představuje našemu publiku, a velký zájem o jeho koncert nás nesmírně těší,“ uvedl již dříve umělecký ředitel festivalu Vilém Spilka.

Publikum v Boby centru každou skladbu ocenilo dlouhým potleskem. Na pódiu bylo kromě klavíristy možné vidět i bubeníka Marcuse Gilmora, baskytaristu Hadriena Ferauda, saxofonistu Tima Garlanda a kytaristu Charlese Alturu. Všichni patří spíše mezi mladší hudebníky, zatímco Chick Corea začal svoji kariéru už v šedesátých letech.

Marcus Gilmore, bubeník doprovodné skupiny Chicka Corey
Zdroj: Václav Šálek/ČTK

Corea byl nejúspěšnějším jazzovým muzikantem nedávných Grammy, kde navýšil svůj počet zlatých gramofonů na dvacet. „Corea mě vždy bavil, mohu ho označit za jeden ze svých prvních vzorů. Ve svých jednasedmdesáti letech se obklopil mladými muzikanty,“ uvedl český jazzový pianista Emil Viklický.

Nedělní koncert Chicka Corey byl předzvěstí festivalu JazzFestBrno, jehož hlavní část se koná od 4. do 30. dubna. Hlavní program festivalu nabízí hvězdná jazzová jména jako Brecker Brothers Band Reunion, Trio of OZ Rachel Z a Omara Hakima. Nechybí ani zástupci vyhlášené newyorské scény - kapely Rez Abbasi Trio s hostujícím Davidem Binneyem, Will Vinson Quartet či Shai Maestro Trio.

Reportáž Barbory Žítkové (zdroj: ČT24)