Dvacet - je čas se vracet, říká si Febiofest

Praha - Dvacetiny jsou ve festivalovém měření času poměrně vysoký věk, a proto se letošní, jubilejní ročník Febiofestu ohlíží nejen po nových filmech, ale i za svou dosavadní historií. Nejprve od 14. do 22. března v Praze a poté v dalších dvanácti českých městech a v ozvěnách i na Slovensku. Echo Febiofestu dolehne také do České televize a na web ČT24.

Narozeninové menu dává na výběr ze 190 filmů z 57 zemí. Přestože Febiofest je oslavencem, rozdá „dárky“ - pět cen Kristián za přínos světové kinematografii, Grand Prix a ceny v nové středometrážní soutěži, kterou si nadělil právě k jubileu.

Pogratulovat přijede na čtyřicet hostů, tím hlavním bude dcera Charlese Chaplina, herečka Geraldine Chaplinová. Kristiany osobně převezmou italský herec Giancarlo Giannini, britský producent Jeremy Thomas a jeho krajan, režisér Richard Lester, který natočil filmy Perný den a Help! s Beatles, ale také Supermana II nebo Tři mušketýry. Dva Kristiáni poputují i do Polska: pro filmaře Krzysztofa Zanussiho a herce Jerzyho Stuhra, kterého si diváci budou moci připomenout mimo jiné v restaurované komedii Sexmise.

O Grand Prix se v hlavní soutěži Nová Evropa budou jako vždy ucházet první a druhé filmy, které evropští tvůrci natočili v loňském roce. Česko - a zároveň i Česká televize, která je koproducentem obou snímků - má v klání dva zástupce: drama „nejmladšího českého režiséra“ Matěje Chlupáčka Bez doteku a film Můj pes Killer slovenské režisérky Miry Fornayové, který je podle programové ředitelky Febiofestu Hany Cielové „autentickým obrazem naší současnosti“.

Nově budou letos na Febiofestu soutěžit i středometrážní snímky, mezi nimi i jeden český - autorská studie Enkel výtvarníka a laureáta Ceny Jindřicha Chalupeckého Marka Thera. „Je to unikátní soutěž, pokud vím, taková ve světě není,“ upozornila Hana Cielová. Středometrážní soutěž organizátoři nazvali Tři oříšky pro Popelku, protože filmy v ní prý takovou kinematografickou Popelkou kvůli své stopáži, která není ani krátká, ani dlouhá, jsou.

Celkem si návštěvníci festivalu mohou vybrat z programu 23 sekcí. V jedné z nich, věnované dvacetinám Febiofestu, se prostřednictvím plátna na festival vrací tvůrci ocenění Kristiánem za celoživotní přínos kinematografii. Kupříkladu Claudia Cardinalová, Roman Polanski nebo Mike Leigh, přičemž představeny budou jejich novější počiny.

"My jsem se snažili letošní dramaturgii přesunout k novinkám, takže kromě retrospektiv a portrétů slavných osobností jsou téměř všechny filmy novinky. Našim cílem je seznámit diváky s tím, co se ve světě děje, co je nejzajímavějšího, co ukazuje nové trendy…" /Hana Cielová, programová ředitelka Febiofestu/

Do ostatních sekcí byly filmy, jak je zvykem, rozděleny buď podle místa původu (Made in USA, Asijské panorama, Latinskoamerické panorama, Cesta na Sever - zaostřeno na Finsko, Rytmy Balkánu), anebo podle tématu či jiného spojujícího prvku: Panorama světového filmu představí velikány světové kinematografie; Jiný břeh zviditelňuje to nejlepší ze současných queer filmů; jinakost vítá i Proti proudu; sekce Od swingu k rapu je průřezem filmů s hudební tematikou. 

Na Febiofest ale lidé nemusí zamířit jen kvůli filmům. „Letos nabízíme tři výstavy, šestnáct koncertů a osm dýdžejských vystoupení. Febiofest Music Festival se koná přímo v Cinestar Anděl a je zadarmo,“ pozval na doprovodný program tiskový mluvčí festivalu Pavel Sladký.

Hlavním mediálním partnerem dvacátého ročníku je Česká televize. Do jejího programu dolehne každý den ve 20:58 Echo Febiofestu, sledovat jej můžete na kanále ČT24. K informování o festivalovém dění se připojuje i web ČT24 - počínaje 15. březnem odvysílá na svých stránkách v přímém přenosu polední tiskové konference letošních hostů.