„Pomerančová“ kniha od Procházkové získala německou cenu Luchs

Lipsko – Spisovatelka Iva Procházková na mezinárodním knižním veletrhu v Lipsku obdrží Cenu za literaturu pro mládež pro rok 2012. Pocty se jí dostane za knihu Uzly a pomeranče vyprávějící o úskalí života čtrnáctiletého chlapce. Cenu Luchs každoročně uděluje německý týdeník Die Zeit ve spolupráci s Radiem Bremen.

Dvojnásobná vítězka Magnesie Litery či Ceny Friedricha Gerstäckera (nejvýznamnější německé ocenění za knihy pro děti a mládež) si tak přičte další úspěch. Její kniha zvítězila mezi dvanácti publikacemi, které časopis i rádio v průběhu roku vybraly coby nejlepší čtení pro mladé. 

Udílení cen se poprvé uskutečnilo před třiceti lety. Die Zeit se tehdy rozhodl, že knihám pro dospívající a děti bude věnovat stejně velkou pozornost jako těm pro dospělé. Každý měsíc vybralo z nepřeberného množství publikací tu, jež svým obsahem vybočovala. Za rok se jich tak nashromáždilo tucet, a právě z této dvanáctky se následně vybral autor, který si Luchs odnese domů. 

Iva Procházková je za tuto cenu vděčná zejména proto, že vybírá spisovatele napříč celým světem a seznamuje tak společnost s mnoha typy dětské literatury. Přestože nejčastěji vyhrávají Anglosasové, Australané či Francouzi, putuje přes Evropu až po Ameriku. „Ochota věnovat zájem všem autorům podle mě není ve všech zemích,“ domnívá se Procházková. 

Na otázku, zdali je v dnešní době moderních technologií ještě možné přitáhnout mládež ke knize, odpovídá spisovatelka jednoznačné ano. Mladí si podle ní s mnoha tématy hlavu lámou neustále a je jedno, kde je vyhledávají. „Nesmíme je ale zahltit přehnanou tragičností dospělého života,“ prohlašuje autorka. Do svých děl se proto snaží vždy zapojit také hezké věci, které do budoucna přetrvají. Mládež si takto může ve finále ohmatávat život přes knížky. 

A o co vlastně v Uzlech a pomerančích (v německém překladu Orangentage) jde? Hlavním hrdinou je čtrnáctiletý chlapec, který je vlivem nehezkých okolností donucen dospět v mladého muže. Nejenže má problémy s otcem, ale jeho sestra je lehce psychicky postižená a mladík ví, že se o ni jednou bude muset postarat. Do toho na scénu vstupuje o rok starší Hanka, tedy první láska, která voní po pomerančích…

Rozhovor s Ivou Procházkovou (zdroj: ČT24)