Shakespeare na Hradě opět prožije Sen noci svatojánské

Praha - Čáry a letní noc dokáží řádně zamíchat lidskými city. Díky divácky oblíbené komedii Williama Shakespeara se tak děje opakovaně, opět například v letošním ročníku Letních shakespearovských slavností. Sen noci svatojánské je novinkou programu, i když v historii slavností se nastudování dočkal už potřetí.

Jako Theseus a Oberon se představí David Prachař, Vanda Hybnerová se objeví v dvojroli Hipollyty a Titánie. Oba už začali zkoušet pod režijním vedením tandemu SKUTR čili Martina Kukučky a Lukáše Trpišovského. Se zmíněnými herci se na jevišti potkají ještě Josef Polášek a Marek Daniel a v dvojroli Eguese a Puka, který umí obdivuhodně zamíchat lidskými city, Slovák Csongor Kassai. Chystá se už i netypická jevištní dekorace, umožňující prý střídání dne a noci.

Sen noci svatojánské se na Letních shakespearovských slavnostech neobjevuje poprvé. Organizátoři si jej vybrali jako první hru při zahajovacím ročníku v roce 1990. V režii Jana Kačera diváky tehdy v purkrabství Pražského hradu potěšili Miloš Kopecký, Eliška Balzerová či Tomáš Töpfer.

K Shakespearově komedii se program slavností vrátil opět v roce 2007. Hrála se na Bratislavském hradě a obsazení bylo česko-slovenské - krále Oberona hrál Oldřich Vízner, Titanii Sabina Laurinová, Puka ztvárnila slovenská herečka Táňa Pauhofová.

Svatojánská noc připadá na noc z 23. na 24. června. Letní shakespearovské slavnosti začínají o den později - 25. června. Až do 7. září na hry Williama Shakespeara bude možné zajít na venkovní scény v Praze, Brně, Ostravě i na Slovensku. Reprízována bude mimo jiné loňská novinka - Richard III. s Jiřím Langmajerem a Klárou Issovou. Prodej vstupenek zahájí slavnosti v polovině dubna.