Nakladatelství Baobab je nominováno na cenu veletrhu v Boloni

Praha - Při příležitosti letošního 50. výročí Mezinárodního veletrhu dětské knihy v Boloni vznikla nová cena - Cena pro nejlepšího nakladatele roku. Má vyzdvihnout nejkvalitnější vydavatele dětských knih, ocenit je za inovace, tvůrčí přístup při tvorbě knih pro děti a odvahu při redakčních rozhodnutích. Mezi pětici nominovaných evropských nakladatelů se probojovalo i české nakladatelství Baobab.

Cena má šest kategorií podle šesti regionů celého světa. Baobab je mezi evropskými nakladateli ještě s italským nakladatelstvím Edizioni EL, francouzským Editions Thierry Magnier, německým Beltz & Geldberg a portugalským Planeta Tangerina. „Jsou to velká a významná nakladatelství, pro nás je ale velkým oceněním už samotná nominace,“ řekla Tereza Horváthová, která tvoří Baobab se svým mužem, výtvarníkem Jurajem Horváthem.

Ceny se budou předávat 26. března večer v boloňském Teatro Comunale, kde budou oba Baobab reprezentovat i s kmenovými autory nakladatelství.

Plakát k filmu Modrý tygr / Juraj Horváth
Zdroj: ČT24/ČT

Baobab je malé alternativní nakladatelství ilustrovaných knih pro děti a mládež. Věnuje se vydávání původních textů i překladů a spolupracuje s nastupující generací výtvarníků. Organizuje také menší kulturní akce zaměřené na propagaci nekomerční literatury a divadla, pořádá literární čtení a výstavy. Za svou produkci získal Baobab četná ocenění v rámci tuzemských soutěží.

Juraj Horváth - *25. 12. 1974 v Bratislavě

Vystudoval na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze v ateliéru ilustrace a grafiky pod vedením profesora Jiřího Šalamouna. Věnuje se kresbě, grafice, grafickému designu, ilustraci a vydávání knih pro děti a mládež v nakladatelství Baobab. Za knihu Příběhy z Parní lázně získal v roce 2001 na Lipském knižním veletrhu cenu Nejkrásnější kniha světa.

Tereza Horváthová - * 20. 8. 1973 Praha

Vystudovala FFUK, katedru románských studií, obor francouzský jazyk a literatura. Píše dětské knihy, prózu i poezii, věnuje se vydávání knih pro děti a mládež v rodinném nakladatelství Baobab a nárazově také překladům z francouzštiny a psaní filmových scénářů. Kniha Modrý tygr, za kterou obdržela cenu Zlatá stuha pro rok 2005, byla úspěšně zfilmována, koproducentem byla Česká televize.