Těžká práce, to je život. Štreit vystavuje Ocelový svět

Olomouc - „Jsem fotograf, který se věnuje sociální problematice, mnoho let jsem se zaměřoval na vesnici. Těžká práce je další velké téma ke zpracování, protože to je život,“ říká fotograf Jindřich Štreit. Těžkou práci v dolech a hutích přiblíží jeho výstava Ocelový svět ve Vlastivědném muzeu Olomouc. Černobílé fotografie zachycují každodenní dřinu lidí pracujících v těžkém průmyslu. Vernisáž proběhne dnes večer a výstava potrvá do 8. května.

Vystaveno je několik desítek industriálně laděných fotografií, jejichž ústředním motivem však zůstal člověk. Obrázky Štreit pořídil během dvaceti let v Česku, Polsku, Rumunsku, Francii, Německu a Anglii. Výstava měla premiéru předloni v dole Quido v polském městě Zabrze, kde byla prezentována pod názvem Industriální bytí.

Některé fotografie jsou v Česku vystaveny poprvé. Součástí olomoucké expozice Ocelový svět je také uzavřený cyklus 38 fotografií, které Štreit vytvořil ve společnosti Hanácké železárny a pérovny Prostějov.

„Pracovat s psychologií, kompozicí a atmosférou“

Podle Štreita je důležité, aby ho lidé při fotografování nevnímali a chovali se přirozeně, což vyžaduje určitou dávku umění naslouchat druhým a navázat s lidmi přátelský kontakt. „Potom můžu pracovat s psychologií, kompozicí a atmosférou. To, co je pro mě velmi důležité, je zobecnění tématu, které zpracovávám,“ podotkl Štreit.

Výstava Jindřicha Štreita
Zdroj: Luděk Peřina/ČTK

Štreit patří k žijícím klasikům české fotografie, proslul především jako citlivý dokumentarista. Od roku 1967 měl více než 600 samostatných výstav v Česku i v zahraničí, například i v Tokiu, Chicagu, New Yorku nebo v Londýně. V dlouhodobých fotografických projektech dokumentuje běžný život ve městech i na vesnicích. Do dějin české fotografie se nesmazatelně zapsal v 80. letech ojedinělým souborem fotografií z vesnic Bruntálska.

Zachycování reálného života se prolíná celou jeho tvorbou. Po roce 1989 Štreit vytvářel větší koncepční celky, fotografoval například v ženské věznici či Břevnovském klášteru. Snímky pořizoval i v zahraničí. Štreit se věnuje také pedagogické činnosti, v září 2009 jej prezident jmenoval profesorem.

Další informace hledejte na webu Vlastivědného muzea v Olomouci.