Cena Chalupeckého už pro letošek „zná svoje lidi“

Praha – Cena Jindřicha Chalupeckého odkryla jména svých finalistů. Jsou jimi Daniela Baráčková, Aleš Čermák, Dominik Lang, Václav Magid a Richard Nikl. Pětice byla vybrána z více než sedmdesátky výtvarníků, což byl největší počet přihlášených v historii celé soutěže. Hlavní cena bude vyhlášena v listopadu ve Veletržním paláci.

Ceremoniálu však bude předcházet výstava, na níž se představí práce všech nominovaných. Spolu s nimi ale bude vystavovat také loňský laureát Vladimír Houdek. Finalisté se veřejnosti opět představí od května do září nejen v Praze, ale i v Brně, Českých Budějovicích, Ostravě a Plzni. Vybrala je porota, které potřetí předsedá kurátor MoMA v New Yorku Christian Rattemeyer. 

„Porota se rozhodovala nepopulisticky a ocenila opravdu výjimečné umělecké výkony autorů, kteří mají svými riskantními projekty někdy malou šanci prosadit se na veřejnosti,“ řekla předsedkyně Chalupeckého společnosti Lenka Lindaurová.   

A nominovaní jsou…

Daniela Baráčková vytváří akce, videa, obrazy či instalace, do nichž vnáší své vlastní prožitky. Porotce zaujala také prací s nejrůznějšími médii. Autor a editor nezávislého nakladatelství Ausdruck Books Aleš Čermák zase přesvědčil tématy komunikace na hlubší úrovni než jen na té elektronické. 

Václav Magid
Zdroj: ČT24/VŠUP

Oba dva jsou na rozdíl od Dominka Langa ve finále poprvé. Toho porota řadí mezi nejslibnější mladé umělce v Česku i na mezinárodní scéně. Ve svých instalacích zvažuje modernistickou tradici versus současný způsob prezentace. Ani Václav Magid není v Cenách Jindřicha Chalupeckého nováčkem. Podruhé byl vybrán na základně projektů, v nichž analyticky zkoumal vzájemné pozice umění, filozofie, estetiky a sociální sféry. 

Richard Nikl je pro veřejnost zatím neznámý, fascinuje ho však radikální nahodilost technologických sítí, nekonečný proud obrazů či výměna digitálního materiálu. 

Vítěz ceny získá finanční příspěvek na uspořádání vlastní výstavy v Národní galerii nebo šestitýdenní stipendijní pobyt v New Yorku, kde vystaví svá díla v jednom z Českých center.