Koláže běloruského výtvarníka z bankovek dobývají svět

Minsk - Běloruský výtvarník Igor Arinič provozuje umění s vůní peněz. Své obrazy a koláže totiž vytváří ze skutečných bankovek. Inspiroval se prý u svých popartových kolegů v Americe. Narozdíl od nich ale dělá větší formáty. Tomu odpovídá i cena, jež se pohybuje od třinácti do čtyřiceti tisíc korun.

Arinič kupuje bankovky od sběratelů. Stříhá je na malé kousky a sestavuje z nich obrazy. Vyzkoušel už různá platidla - juany, dolary i eura, preferuje ale sovětské bankovky, protože jsou prý nejbarevnější.

I z nich si ale musí pečlivě vybírat. „Problém je sehnat dost stejných bankovek. Jsou mezi nimi totiž rozdíly. Třeba tahle je z jednadevadesátého roku a je jen trochu červená. Vedle ní ta z jednašedesátého je daleko sytější,“ poukázal umělec. 

Peníze pro svou práci shání Igor hlavně na výměnných burzách a bleších trzích. Dostat je za dobrou cenu je ale čím dál náročnější. Na jeden obraz jich přitom spotřebuje stovky až tisíce. „Je to náročné, už na začátku mi nikdo nevěřil. Hlavně když jsem říkal, že chci dělat velké formáty. Dělám na jednom obrazu třeba půl roku, ale nechci slevovat ze svých nároků,“ podotkl Arinič. 

Obrazy autor prodává téměř výhradně do zahraničí. Často je také dělá přímo na objednávku. Cena odpovídá náročnosti práce a nákladům na materiál. Zatím největší a nejnáročnější dílo Koupání koně složil ze tří tisíc bankovek a cení si jej na dva tisíce dolarů (asi 40 tisíc korun).

Bělorus Arinič je mistrem koláží z bankovek (zdroj: ČT24)