Farma v jeskyni: Jdeme proti trendu rychlokvašek

Praha - Farma v jeskyni ohledává už dvanáct let možnosti a hranice divadla. „Vznikli jsme jako moderní herecké laboratorium,“ říká umělecký šéf souboru Viliam Dočolomanský, který je nositelem prestižního divadelního ocenění Evropské ceny nové divadelní reality. Spolu s herečkou Eliškou Vavříkovou byl hostem pořadu Kulturama.

„Fungujeme jako prostor, kde mohou performeři rozvíjet svoje schopnosti - a to nejen performativní, ale i lidské - v takových podmínkách, které by v běžném provozu nebyly možné,“ popisuje práci Farmy v jeskyni Dočolomanský. „Pracujeme dlouhodoběji. Jdeme proti trendu rychlokvašek.“

Hledání čistých forem divadla

„Snaží být hodně čistým divadlem, fyzickým, pohybovým a samozřejmě múzickým, hudba hraje velkou roli a hodně zpívají,“ vysvětluje divadelní publicista Vladimír Hulec. „Je to hledání čistých forem téměř lidového divadla.“

V poslední době Farma pracovala na projektu Divadlo/The Theatre, který se inspiroval lidovými brazilskými tanci a z velké části vznikl přímo v Jižní Americe v konaktu s místními tančníky. „Pod nohama tanečníků z dupotu jejich kroků ožívají oči dávných afrických Bohů, zaznívá modlitba jejich brazilských potomků, stejně jako se probouzejí naše nejniternější myšlenky,“ napsala o představení Julie Kočí pro Taneční zónu.

„Určitě patří k předním a možná i nejlepším mezinárodním souborům, ale chybí jim prostor, kde by mohli existovat,“ připomíná Hulec. V roce 2010 ztratil soubor Farma v jeskyni stálý prostor v ulici Preslova a kočuje po českých i světových scénách. Organizuje časté mezinárodní dílny a výměny se zahraničními soubory. „Ne všechno je běžnému konzumentovi viditelné, ale soubor je nesmírně dynamický,“ tvrdí Viliam Dočolomanský.

Farma v jeskyni je mezinárodním divadelním studiem, které se zabývá tvorbou, vývojem a výzkumem lidského výrazu. Inspiraci nachází v nepravidelných terénech hudby, torzech kulturních projevů, lidském dotyku, architektuře prostoru a osobní výpovědi. Studio se začalo formovat v roce 2001 při přípravách projektu Lorca v Praze. Název Farma v jeskyni je doslovným překladem arabského slova daimuz, kterým byl pojmenován Lorcův rodinný statek. Další informace na webu.

Divadlo Farma v jeskyni (zdroj: ČT24)