Cenu A. Lindgrenové dostala autorka, která je „na straně dětí“

Stockholm - Energií a výbušnými emocemi vibruje podle poroty tvorba Marisol Misentové, která včera obdržela Cenu Astrid Lindgrenové. Ocenění patří argentinské ilustrátorce a spisovatelce známé pod uměleckým jménem Isol za její obrázkové knihy.

Misentová vydala svou první ilustrovanou knížku v roce 1997 pod názvem Vida de Perros (Psí život). Ilustrovala rovněž díla jiných autorů včetně argentinského básníka Jorgeho Lujana a amerického romanopisce Paula Austera.

„Isol je na straně dětí, vidí svět jejich očima a odhaluje absurdity světa dospělých,“ domnívá se švédská porota ceny, jež nese název světoznámé autorky literatury pro děti. Misentové práce má podle ní „vtip s překvapivými zvraty, občas s filozofickým nádechem, ale vždy rafinovanými“.

Sama autorka říká, že její obrázky odráží její touhu ukázat čtenářům, že je v pořádku, když se porušují pravidla. „Záměrem je udělat něco jak uměleckého, tak zábavného, co trochu naruší to, co se od toho očekává,“ uvedla. „Líbí se mi hrát si se slovy a překvapovat lidi. Faktem je, že každé skutečně umělecké dílo takhle vypadá. Chci, aby moje knihy byly zábavné pro děti, ale taky pro dospělé.“