Španělé šetří. Zastavili stavbu obřího kulturního komplexu

Madrid – Projekt „města kultury“ na poutním místě v Santiagu de Compostela byl z finančních důvodů definitivně zastaven. Parlament španělského regionu Galície toto prohlášení odůvodnil finančními důvody. Plány proslulého amerického architekta Petera Eisenmana tedy zůstanou nedokončené – za 12 let se realizovala jenom jejich část.

Region má za cíl ušetřit 170 milionů eur. Doposud se jich na stavbu utratilo kolem 300 milionů, a tak není divu, že chce parlament dalšímu „úniku“ financí zamezit. Původní myšlenka však pracovala s tím, že na okraji Santiaga de Compostela měla vzniknout jakási kulturní „akropole“. 

Projekt města kultury vzbouzí ve Španělsku vášnivé debaty již několikátý rok v kuse. Jeho osud byl stále nejasný – až doteď. Stavba celého projektu je v zemi považovaná za symbol plýtvání, protože náklady mnohonásobně překročily původní rozpočet. 

  • Prostory knihovny v Santiagu de Compostela zdroj: Architectural Record
  • Knihovna a archiv v Santiagu de Compostela zdroj: Architectural Record

Základní kámen komplexu byl položen před dvanácti lety. Počítalo se s tím, že stavba potrvá maximálně tři roky a vyjde na 108 milionů eur. Dodnes se jich prostavělo mnohem víc, a to ještě chybí dokončit dvě z plánovaných šesti budov. Zatím došlo k realizaci knihovny, muzea, archivu a správní budovy, akorát mezinárodní umělecké centrum i koncertní hala se už vzhledem k rozhodnutí poslanců nepostaví. 

Galície se stejně jako celá země potýká s hospodářskou krizí. V posledních letech přesto Španělé do podobných staveb investovali miliardy eur. V severním Avilés se před dvěma lety otevřelo Centrum Oscara Niemeyera, středomořská Valencie zase utratila přes miliardu eur za novou budovu opery.