Obraz za obraz. Tichá výměna v GASK

Praha - „Obraz za obraz“ je princip jedné z největších sbírek současného světového umění. Vznikla díky českému amatérskému fotografovi Miroslavu Tichému, jehož snímky obdivují umělci po celém světě. Za fotografie Tichého vyměňují svá díla, která nyní vystavuje Galerie Středočeského kraje (GASK) v Kutné Hoře. Výměnný obchod s uměním funguje dál, a to i po smrti Tichého v roce 2011.

Reportáž Lucie Klímové o výstavě (zdroj: ČT24)

První výměnu udělal Miroslav Tichý s rakouským malířem Arnulfem Rainerem v roce 1992. Ten později jeho fotografie přemaloval. Dnes jsou v Tichého sbírkce stovky děl - obrazy, sochy, ale i tapisérie a nejrůznější instalace. „Tyto výměny jsou taková hra a já si myslím, že bychom si v životě nikdy neměli přestat hrát,“ ohodnotila umělkyně Gerda Steinerová.

Fotoaparáty Miroslava Tichého sestávaly z krabic od bot, plechovek, pivních zátek nebo brýlových skel. Vyráběl si je totiž sám. V hledáčku, který jako voyeur schovával pod svetrem, měl umělec hlavně ženy. Své fotografie ze zásady neprodával, ale měnil s umělci, kteří nad jeho neostrými snímky s poškrábanými negativy a špatnou kompozicí dodnes žasnou. Muzikant Nick Cave napsal o svém obdivu k Tichému dokonce baladu, britský skladatel Michael Nyman mu zase složil operu.

Sám Tichý žil v ústraní a o slávu nestál. Přesto jeho fotografie už vystavovala řada světových galerií, včetně pařížského Centre Pompidou, kde měl v roce 2008 retrospektivu. Výstava v GASK bude k vidění do 28. července. Stojí za ní nadace Tichy Ocean, jejímž zakladatelm je Tichého sběratel a podporovatel Roman Buxbaum.