Čtení pomáhá už 19 miliony

Praha - Do projektu Čtení pomáhá se zapojilo už víc než 126 tisíc dětí a díky nim se na charitativní účely vybralo 19 milionů korun. Projekt, který slaví druhé narozeniny, pomáhá nejen čtením, ale také ke čtení.

Čtení pomáhá je zaměřeno na školáky. Studenti základních i středních škol si za dobu projektu mohli vybrat už z více než tří stovek titulů, přečíst některý z nich a vyplnit text. „Odpoví na rafinované otázky a dostanou virtuální padesátikorunu, která se promění v opravdovou,“ vysvětlil textař, scenárista a spisovatel Zdeněk Svěrák, který s projektem spolupracuje. Mimochodem jedním z partnerů je i Česká televize.

Peníze získané v testu si studenti ale nechat nemůžou. „Ale můžou díky nim pomoct změnit lidský nebo zvířecí osud,“ doplnil iniciátor projektu Martin Roman. Čtenáři přispěli například občanskému sdružení Loutky v nemocnici, které zpříjemňuje hospitalizaci nemocným dětem.

Projekt pomáhá určitým způsobem i učitelům a rodičům - díky němu totiž děti často přečtou mnohem víc knih. „Vybíráme takové, aby to nebyla povinná četba, ale aby byly zábavné a přitom děti povznesly,“ podotkl k výběru titulů Svěrák. Je předsedou odborné poroty, která knihy doporučuje. Jejich seznam najdete na stránkách projektu Čtení pomáhá.