Vždyť je to, k čertu, jenom hmyz! Lidské pinožení na Provázku

Brno - Chrobáci valí obří diskokouli v nákupním vozíku, motýli jsou posedlí sexuálními eskapádami, jepice se líhne z kukly tvořené potravinářskou fólií. Hra Ze života hmyzu bratří Čapků je v nastudování divadla Husa na provázku mistrnou alegorií moderní evropské civilizace. „Groteskní alegorie lidského pinožení“ uzavírá tříletý projekt Čapek (Čapkové) na provázku.

„V tom pinožení čapkovského hmyzu se dá zřetelně rozpoznat pinožení naše,“ domnívá se umělecký šéf brněnského souboru Vladimír Morávek, který hru režíroval. „Jak pořád něco shromažďujeme, pořád něco chceme předhonit, jak chceme být rychlejší a rychlejší, jak chceme víc a víc něco získat, něco potrdit - a nezbývá nám čas na to vidět, že vychází slunce.“

V roli Tuláka se do Husy na provázku vrací Jan Zadražil, dlouholetý představitel Nikoly Šuhaje v Baladě pro banditu. Postavu Tuláka průběžně ztvárňuje devět herců, právě Zadražil však má největší prostor. „Jsou současně Hamletem a zpodobňovatelem celého světa, kterým se ten náš Tulák trápí. Tedy každý si užije vidět všechno bolavýma očima i si pěkně zařádit v tom světě, co se tak zábavně řítí, není úplně jasné kam,“ popisuje Morávek. 

  • Ze života hmyzu autor: Viktor Kronbauer, zdroj: Divadlo Husa na provázku
  • Ze života hmyzu autor: Viktor Kronbauer, zdroj: Divadlo Husa na provázku

V hře bratří Čapků se objeví i Martin Donutil, Jan Kolařík nebo Ivana Hloužková. Představení je pro herce poměrně fyzicky náročné. Využívá totiž prvky nového cirkusu, s nimiž divadelníkům pomáhal principál Cirku La Putyka Rostislav Novák - herci doslova lezou po stěnách, spouštějí se z provaziště, skáčou z ochozu, někteří tančí u tyče či jezdí na kolečkových bruslích.

Drama Ze života hmyzu s podtitulem Oh! Jaká podívaná! mělo premiéru 12. dubna. Završuje tříletý cyklus Čapek na provázku, během nějž divadlo uvedlo postupně tři texty - Dášeňka aneb Psí kusy, Trapná muka, Hordubal. Všechny souborně odehraje Provázek 21.-23. dubna v pražském Divadle Archa. „Celý projekt potom zopakujeme ještě na podzim u příležitosti 45. výročí divadla Husa na provázku,“ doplnila dramaturgyně brněnské scény Lucie Němečková.

Reportáž Zuzany Neuvirtové o inscenaci (zdroj: ČT24)