Nejlepší dárek pro libereckou galerii: ten, který může dát vám

Liberec - Všechno nejlepší, galerie! popřeje si ve čtvrtek 18. dubna Oblastní galerie v Liberci při vernisáži stejnojmenné výstavy. K oslavám šedesáti let od svého vzniku přichystala dvě, tato je ale zvláštní - bude netradičně bez uměleckých děl a její návštěvníci budou dostávat dárky.

Výstava Všechno nejlepší, galerie! chce uplynulá desetiletí připomenout odlehčeným způsobem. Lidé si z ní budou moci odnést starší plakát, skládanku nebo třeba katolog. Do přípravy se zapojili téměř všichni zaměstnanci a pátrání v jejím archivu vyneslo na světlo zajímavé dokumenty, oficiální i z běžného života pracovníků galerie. Základem všeho bude velká plachta s časovou osou, na níž zaznamenali významné i zdánlivě banální události, které galerii potkaly od jejího založení v roce 1953.

V expozici budou také fotografie slavných výstav a osobností, historické plakáty, pamětní knihy, zprávy z novin, ale třeba i úřední dokumenty, které mohou z odstupu desetiletí budit úsměv na tvářích. „Jedná se o různé záznamy z komunistické éry o výstavách, procesu, jak se připravovaly,“ vysvětlila kurátorka galerie Markéta Kroupová.

Při hledání v archivu vyšlo najevo, že některé problémy z minulosti přetrvávají dodnes. Zejména návštěvnost a malé povědomí o galerii. „To je problém, který se řeší po celou dobu trvání galerie, mění se jen slovník,“ poznamenala Kroupová. I dnes se pátá největší galerie v zemi potýká s malým zájmem veřejnosti, loni ji navštívilo necelých 11 tisíc lidí. Galerie si hodně slibuje od stěhování do budovy někdejších lázní. Na nejkrásnějším bulváru města by měla působit od příštího roku.

Expozice k šedesátinám galerie se slavnostně otevře ve čtvrtek 18. dubna. Ve stejný čas začne i výstava Pod Ještědem, která představuje aktuální libereckou a jabloneckou výtvarnou scénu. Poslední obdobná výstava se v galerii konala v 80. letech minulého století. Vystavená budou díla 16 autorů všech generací tvořících od malby a sochy přes grafiku a kresbu až k novým médiím.

Oslavit šedesátiny galerie mohou lidé také na narozeninovém večírku, který se koná 27. dubna. Na programu bude vzpomínkové odpoledne a koncert klavírního tria.