Pulitzerovu cenu dostal floridský list

New York - Hlavní novinářskou Pulitzerovu cenu, která se uděluje americkým novinářům a autorům za přínos pro žurnalistiku a literární a hudební obory, získal list The Sun Sentinel z floridského města Fort Lauderdale. Výsledky oznámili porotci z newyorské Columbijské univerzity. Čtyři ceny získala redakce listu The New York Times, která tak dál rozšířila svou historicky největší sbírku ocenění.

Reportéři floridského regionálního listu cenu za službu veřejnosti získali za investigativní reportáže, v nichž odhalili bezohledné počínání místních policistů, kteří v době mimo službu riskantní jízdou ohrožovali životy občanů.

V kategorii domácího zpravodajství získal Pulitzerovu cenu internetový server InsideClimate News z newyorského Brooklynu. V oblasti mezinárodního zpravodajství porota ocenila redakci listu The New York Times, která vyvolala rozruch po celém světě informacemi o majetkových poměrech vysokých čínských státních činitelů.

Dva reportéři listu The New York Times získali zároveň cenu za investigativní zpravodajství. Porota tak ocenila jejich pátrání po úplatkářských metodách, s jejichž pomocí se firma Wall-Mart pokusila rozšířit své aktivity na mexickém trhu. Další cenu dostal newyorský list za články vysvětlující obchodní praktiky společnosti Apple a některých dalších technologických gigantů.

Cenu za zpravodajskou fotografii obdržela agentura Associated Press za sérií snímků ze syrské občanské války. Cenu za komentáře dostal politický komentátor Bret Stephens z listu The Wall Street Journal.

Univerzitní porota, která ceny uděluje na doporučení předních novinářů a dalších osobností, udělila letos i cenu za román. Dostal ji americký spisovatel Adam Johnson za knihu The Orphan Master's Son (Syn vychovatele ze sirotčince), jejíž děj se odehrává v Severní Koreji. Loni porota cenu za román neudělila.

Pulitzerova cena

Ceny za vynikající přínos pro žurnalistiku a literární a hudební obory nesou jméno Josepha Pulitzera, amerického novináře a vydavatele listu St. Louis Post Dispatch původem z Maďarska. Od roku 1917 je uděluje Columbijská univerzita. Jsou určené pouze americkému tisku a tvůrcům.

V každé kategorii dostane vítěz 10 000 dolarů. Výjimkou je hlavní kategorie za službu veřejnosti, která je oceněna zlatou medailí.