Lubomír Lipský slaví své devadesátiny na jevišti

Praha - Divadlo Na Jezerce v souvislosti s významným jubileem Lubomíra Lipského uspořádalo 12. dubna benefiční představení komedie Jevana - Brandona Thomase Charleyova teta, která Lipského provází skoro celou jeho divadelní kariérou. Benefice navázala na tradici starých divadelních společností. Podle nich část tržby dostal herec, jemuž byla benefice určena. Lubomír Lipský převzal tento dar od svých kolegů symbolicky přímo na jevišti při děkovačce.

Lubomír Lipský se narodil 19. dubna 1923 v pelhřimovské cukrářské rodině, kde tatínek byl nadšeným ochotníkem. S ochotnickým souborem v Pelhřimově jsou spojeny i divadelní začátky Lubomíra a jeho bratra Oldřicha. Kromě hereckých aktivit stáli oba u založení Dramatického studia mladých, kde se mimo obou bratrů Lipských objevil také Jiří Lír. Kabaretní pásmo Rozbitá trilogie je nakonec přivedlo do Prahy, kde jim režisér Jan Škoda nabídl možnost založení vlastního divadla. Pětice pelhřimovských mladíků tak v létě 1945 v Umělecké besedě na Malé Straně založila Divadlo satiry, které bylo v roce 1949 z moci úřední zrušeno.

Lipský nalezl angažmá v Městských divadlech pražských, ve kterých působil až do roku 1990. Ale v podstatě zde účinkuje dodnes, neboť stále vystupuje v Divadle ABC. Za svoji profesionální divadelní kariéru absolvoval 180 premiér. Hrál rovněž v desítkách filmů. V roce 1997 získal cenu Thálie za postavu Billyho Kippa v muzikálu Sny z Nového Yorku, v roce 2005 obdržel druhou cenu Thálie za celoživotní herecké mistrovství.

„Přestože pan Lipský patří do velmi silné generace vynikajících herců, má mezi nimi své nezastupitelné a výrazné místo. Je znám spíše jako představitel komediálních rolí, ale stejně skvěle dokázal zahrát i role vysloveně dramatické. V šedesátých letech se proslavil rolí Babse v Charleyově tetě, ve které hrál později různé postavy v několika dalších inscenacích a je fantastické, že ve svých devadesáti letech stále hraje v této hře roli Brasseta v Divadle Na Jezerce,“ připomněl principál tohoto divadla Jan Hrušínský Lipského nejslavnější divadelní roli.

Svůj vztah k Lipskému označuje Jan Hrušínský za více než přátelský. „Manželé Lipští byli přáteli mých rodičů. Lubomír Lipský hrál s mým tátou ve slavné éře Oty Ornesta v Městských divadlech pražských, kde jsem ho poprvé, ještě jako malý kluk, obdivoval na jevišti. Později jsme spolu v divadle ABC hráli více než dvanáct let opět v Charleyově tetě, kde jsem ale roli Babse převzal já a pan Lipský hrál advokáta Spettigua. Díky té společné historii s mými rodiči, jde o vztah téměř rodinný,“ uvádí. „Lubomíru Lipskému přeji k jeho kulatým narozeninám pevné zdraví a životní optimismus, bez kterého si jej nedovedu představit,“ dodává.

Návštěvníci Divadla Na Jezerce si mohou jeho devadesátiny připomenout také díky výstavě fotografií Lásky Lubomíra Lipského, která probíhá ve foyeru. Zachycuje jej v divadle, ve filmu i v soukromém životě.

Režisér Miroslav Hanuš připravuje v Divadle ABC vlastní adaptaci románu „Drž mě pevně, miluj mě zlehka“ oblíbeného amerického autora Roberta Fulghuma. Na jevišti se objeví i devadesátiletý Lubomír Lipský a v alternaci s ním jedenaosmdesátiletý Stanislav Fišer.

Lipský ovšem zazářil i na filmovém plátně a jeho kreace například ve filmech, které režíroval jeho bratr Oldřich, Čtyři vraždy stačí, drahoušku, Zabil jsem Einsteina, pánové, Šest medvědů s Cibulkou si diváci rádi připomínají dodnes. V televizní produkci se zapsal do mysli pamětníků především díky seriálu Tři chlapi v chalupě nebo v pozdějším Fantomu opery.

Legendární herec je stále aktivní a kromě jeviště Divadla ABC či Jezerky menší role nadále ztvárňuje i v televizi (Hraběnky – TV seriál z roku 2007, Pohádkové počasí – TV film, 2008), ale i ve filmech, naposledy hrál v komedii Školní výlet (2012).