Třikrát a cirkus: Štrikování, riskování a erotika

Praha – Konečně cirkus, kam mají děti vstup zakázán! Tak poutá na své představení Rose francouzský soubor Cahin-Caha, který vystoupí na letošním, desátém ročníku Letní Letné. Přijede v rámci projektu Lacrimae, v němž se už loni na festivalu představili další dva zapojené soubory – švédský Cirkus Cirkör a český Cirk La Putyka. Ani ty nebudou v šapitó na pražské Letné ve druhé polovině srpna chybět. První z nich uplete přímo na jevišti světový mír a druhý se pustí do riskantních dobrodružství.

Zatímco loni tyto tři soubory předvedly divákům ukázky z poměrně čerstvého společného projektu, letos přispěl každý z nich na program samostatným představením – všechna ale opět vznikla pod hlavičkou projektu Lacrimae.

Na vystoupení francouzského novocirkusového uskupení Cahin-Caha s sebou ratolesti raději neberte. Slibují totiž představení plné smyslnosti, erotiky a témat pro dospělé. „Naše přísaha zní: Nenoste kostýmy, pokud to není skutečně nutné a ospravedlnitelné. Nahota je naším jediným skutečným kostýmem,“ říká principál souboru Daniel Gulko o inscenaci Rose.


Cirkus Cirkör přiveze ze Švédska představení nazvané Knitting Peace, v němž, jak název napovídá, budou zauzlovaná všelijaká lana, vlákna a nitě i akrobaté. „Stoje na rukách, na trapéze, vzdušná akrobacie na lanech i v obruči, taneční akrobacie, pletení na pódiu před očima diváků a živá hudba,“ popisuje předtavení ředitel Letní Letné Jiří Turek.

Tuzemský Cirk La Putyka bude hrát svůj nejnovější projekt – Risk, který už jste mohli vidět i mimo Letní Letnou. „Představení Risk je esencí fantazie a svobody pohybu v omezení, plné kontrastů, barev a emocí,“ připomíná principál souboru Rosťa Novák.

Vstupenky na všechna představení jsou už v prodeji. Desátá Letní Letná otevře své šapitó 18. srpna a potrvá do 1. září. Hlavní část festivalu opět předznamená Letní Letná na cestách, která zavítá do Olomouce (20. 6. – 23. 6.) a do Lipna nad Vltavou (30. 6. – 6. 7.)