Zemřel kameraman Juraj Šajmovič

Praha - Jeden z nejvýznamnějších kameramanů druhé poloviny 20. století Juraj Šajmovič zemřel těsně před dovršením 81 let. Narodil se 27. dubna 1932 v Piešťanech na Slovensku, podstatnou část svého života strávil v České republice. Ke své profesi kameramana se dostal víceméně náhodou. Původně chtěl na FAMU studovat filmovou režii, ale nakonec zvolil kameru. Za svou dlouholetou filmovou práci sklidil mnohá prestižní ocenění. Informaci zveřejnil slovenský server čas.sk.

Ještě na FAMU natočil film František Tichý (1958), dále se jako kameraman podepsal pod filmy Pasiáns (1969), Archa Bláznů (1970), Malostranské povídky (1984), Můj obchod se psy (1986) a řadu dalších. V českém filmovém světě se Šajmovič proslavil zejména divácky úspěšnými televizními seriály Sanitka a Dobrodružství kriminalistiky. Za umělecky laděný snímek Golet v údolí, odehrávající se v osadě chasidů v tehdejší Podkarpatské Rusi, obdržel Českého lva (1995). V roce 2011 se jako kameraman podílel na filmovém režijním debutu svého syna Juraje Šajmoviče ml., rodinné filmové komedii Tady hlídám já. Vedle syna Juraje má ještě dceru a dalšího syna.

Juraj Šajmovič se nezapsal do prostředí umělecké tvorby jen díky kameře. Roku 2004 vydal knihu Duch času představující jeho fotografie z let 1950 až 2003. Zároveň se od poloviny devadesátých let věnoval malbě.