Do Varů přijede Oliver Stone, porotu povede Hollandová

Praha - Nejvýznamnější mezinárodní filmový festival kategorie A ve střední a východní Evropě a jediný festival kategorie A v České republice proběhne letos v Karlových Varech ve dnech 28. června až 6. července. Organizátoři dnes odhalili nejdůležitější body programu 48. ročníku Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary a oznámili, kdo bude pro tentokrát hlavními hvězdami na červeném koberci.

Hlavní hvězdou letos bude oscarový režisér Oliver Stone, který spolu s českým, rovněž oscarovým, Thedorem Pištěkem převezme Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii. Předsedkyní poroty bude polská režisérka Agnieszka Hollandová.

„Vždycky jsem měla problém s principem soutěže v umění a to je důvod, proč jsem se většinou zdráhala stát se porotkyní. Je tolik věcí, které mohou ovlivnit rozhodování – člověk vidí filmy v jiné náladě, v jiné denní době, jako první nebo až šestý v řadě, před obědem nebo po něm! Přesto jsem si nedokázala nechat uniknout příležitost pomoci objevit nové filmy v Karlových Varech. Zde je zcela jiný výběr, otevřenější a nečekanější než na velkých festivalech, sestavovaný s velkou citlivostí, která je mi blízká. Takže opravdu doufám, že všichni – celá porota – si to užijeme. Je pro mne poctou předsedat porotě Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary,“ říká režisérka Agnieszka Hollandová.

„Borderline Films: Prvních deset let“

48. ročník bude rámovat přehlídka filmů produkční společnosti Borderline Films, kterou založili Antonio Campos, Sean Durkin a Josh Mond. Trojice filmařů střídajících se v úlohách autora, režiséra a producenta získala světové uznání svými stylizovanými a originálními filmy nenuceně se pohybujícími na hranici dělící umění od komerce.

„Borderline Films: Prvních deset let“ zahájí krátký snímek Buy It Now (2005), za který Antonio Campos získal cenu v Cannes. Jeho celovečerní debut Afterschool byl uveden tamtéž v prestižní sekci Un certain regard o tři roky později. Jako vůbec první tvůrci představení na MFF KV budou mít navíc možnost promítnout publiku tři filmy svých oblíbených režisérů, kteří trio Borderline Films zásadním způsobem ovlivnili. V rámci 48. MFF KV se také uskuteční master class, na němž se s trojicí tvůrců budou moci setkat novináři, zájemci z řad filmové veřejnosti i návštěvníci festivalu.

Oliver Stone představuje v kontextu současné americké i světové kinematografie osobnost, která se zcela vymyká tradičním hodnotícím měřítkům. Píše, režíruje i produkuje filmy, které zaujímají všechny polohy autorského spektra – od tradičních příběhů až po velmi provokativní, v nichž se často dotýká palčivých společenských a politických problémů nejen své země.

„Měli jsme možnost se Stonem konzultovat výběr filmů, kterými ho budeme prezentovat. Jako scenáristu jej představíme prostřednictvím filmu Zjizvená tvář. Dále budou uvedeny dva díly z jeho nového dokumentárního cyklu The Untold History of the United States. Právě tomuto projektu věnoval Oliver Stone v posledních pěti letech největší úsilí. Na scénáři desetihodinového dokumentu spolupracoval s Peterem Kuznickem, profesorem historie a ředitelem Institutu nukleárních studií na American University. Třetím titulem bude historický velkofilm Alexander Veliký v nové autorské podobě. Původní verze z roku 2004 se dočkala režisérského střihu v roce 2007. Konečnou čtvrtou, znovu upravenou verzi Oliver Stone připravuje pro rok 2014 a její současnou podobu budou mít návštěvníci MFF KV možnost vidět jako první v Evropě,“ informoval Karel Och, umělecký ředitel festivalu, který zároveň uvedl, že kompletní program letošního festivalu bude zveřejněn 4. července.

Theodor Pištěk - Kmenový spolupracovník režiséra Miloše Formana má ve své filmografii více než stovku titulů, na nichž se podílel jako kostýmní nebo filmový výtvarník. K filmu ho nasměrovala další velká osobnost české kinematografie, režisér František Vláčil, který jej přizval k práci na filmu Holubice (1960). Následně Pištěk spolupracoval na Vláčilových nejdůležitějších filmech Marketa Lazarová (1967) a Údolí včel (1967). Spolupráce s Formanem mu pak vynesla i nejprestižnější světová ocenění. Theodor Pištěk je držitelem Oscara za návrhy kostýmů k filmu Amadeus (1984), za návrhy kostýmů k dalšímu Formanovu snímku Valmont (1989) získává francouzského Césara a je nominován na Oscara.

  • Americký režisér Oliver Stone zdroj: Film Servis Festival Karlovy Vary
  • Kostýmní výtvarník Theodor Pištěk zdroj: Film Servis Festival Karlovy Vary

Do kina za pusinku

Kryštof Mucha, výkonný ředitel festivalu, informoval, že ceny vstupenek již 13 let festival drží na stejné úrovni. I letos tedy stojí 1 000 Kč korun festival pass na celé trvání akce, pro studenty pak 700 Kč. Jednotlivé lístky jsou za 65 Kč, zvýhodněné za 50 Kč.

Přípravný tým MFFKV bude mít 20 svíček

Prezident festivalu Jiří Bartoška na první TK upozornil, že 48. ročník je také malým jubileem tvůrčího týmu festivalu, který ve stejném složení funguje již 20 let. Zároveň informoval o tom, že v roce 2011 se Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary stal iniciátorem dlouhodobého projektu – digitálního restaurování zásadních snímků československé kinematografie. Pro letošní rok byl k slavnostnímu uvedení vybrán další z klíčových titulů československé kinematografie, moravská sága scenáristy a režiséra Vojtěcha Jasného Všichni dobří rodáci. Film bude uveden v sobotu 29. června 2013 ve Velkém sále hotelu Thermal.

Hlavními mediálními partnery jsou již tradičně Česká televize, jež zprostředkuje Festivalové vteřiny opět s Markem Ebenem, dále Český rozhlas, který připravil nové studio ve stanu na kolonádě, Novinky.cz, PRÁVO, které se podílí na vydávání Festivalového deníku, a REFLEX.

Bohatý a pestrý doprovodný program přivede do Varů 29. června skupinu Lucie, v první polovině festivalu potěší návštěvníky bratři Formanové čtyřmi představeními svého Obludária a neméně vítanými budou zcela jistě i Pet Shop Boys.