Je v zájmu ČR podepsat fiskální pakt?

Co jsou nebo by měly být zájmy České republilky v kontextu Evropské unie a globálních trendů? Příspět k veřejné diskusi o těchto otázkách je záměrem Debat o českých zájmech, které pořádá think-tank Evropské hodnoty. Sledovat je můžete ze záznamu také na webu ČT24. 15. května byla na programu debata na téma „Je v zájmu ČR podepsat fiskální pakt?“. Záznam je možné přehrát v tomto článku.

Debaty think tanku Evropské hodnoty - Je v zájmu České republiky podepsat fiskální pakt? (zdroj: ČT24)

Co jsou Debaty o českých zájmech: Česká republika je doma i v zahraničí dlouhodobě kritizována za to, že není schopna jednoznačně a konsistentně pojmenovat své zájmy, priority a cíle, kterých chce v Evropě a ve světě dosahovat. Projekt think-tanku Evropské hodnoty si klade za cíl přispět ke kultivaci veřejné debaty v České republice organizací série podvečerních diskusí v atraktivním a dynamickém formátu, který umožní přehledný a srozumitelný střet argumentů relevantních osobností na témata českých zájmů v oblasti ekonomické, sociální a politické.

Pro každou debatu je vybráno nové téma a formulována teze, k jejíž obhajobě, respektive kritice, jsou pozváni odpovídající řečníci. Čas řečníků je omezen a stopován na viditelné časomíře.

Teze na 15. 5: Je v zájmu České republiky podepsat fiskální pakt?

Fiskální pakt je dohoda, která vznikla na půdě EU na začátku roku 2012 v reakci na dluhovou krizi v eurozóně. Členským státům ukládá povinnost zabudovat do svého právního řádu pravidla odpovědného hospodaření (například rozpočtový deficit by neměl přesáhnout 0,5 procenta HDP). Dohoda je závazná pro členy eurozóny. Ostatní země se mohou přidat také, ale pakt se pro ně stane závazným až v okamžiku přijetí eura. Loni v březnu, kdy se dokument podepisoval, zůstaly stranou jen Česko a Velká Británie. Více informací o smlouvě najdete zde.

Debatují: Zdeněk Tůma (ředitel KPMG, bývalý guvernér České národní banky), David Šeich (ODS, místopředseda Zahraničního výboru Poslanecké sněmovny), Lubomír Zaorálek (ČSSD, stínový ministr zahraničních věcí), David Král (ředitel Institutu pro evropskou politiku).

Kde: Divadlení sál Malostranské besedy, Malostranské náměstí 35/21, Praha.

Následuje: 5. června debata o zavedení možnosti odvolávat politiky během jejich mandátu.

Zajímají vás další akce, které můžete sledovat na webu ČT24 živě a později i ze záznamu? Více se dozvíte na následujícím odkazu: