Agathu Christie čeká Poslední víkend. Poirota nepozvala

Pardubice - Kombinace čechovovského vztahové dramatu a napínavé detektivky, taková je podle tvůrců z Východočeského divadla hra Agathy Christie Poslední víkend. Příběh, z něhož slavná autorka detektivních románů škrtla při divadelní adaptaci Hercula Poirota, si na pardubické scéně odbude českou premiéru. Shodou okolností o posledním víkendu v dubnu.

Knižně vyšel Poslední víkend už v roce 1945, v divadelní úpravě jej mohli přiznivci detektivek a napětí vidět o šest let později. Hra není ale pouhým přepisem knihy, Christie se v ní více zaměřila na vztahy mezi postavami a rozhodla se vynechat postavu detektiva Poirota. „V dialozích jednotlivé figury a jednotlivé vztahy začala rozloupávat jako cibuli. A dostala se skutečně až na dřeň. V knize tak daleko nezašla, ta je opravdu pouze běžnou, chtělo by se říci až spotřební detektivkou,“ srovnává knihu a dramatizaci režisér inscenace Pavel Ondruch.

Děj se odehrává na letním sídle lady Angkatellové a jejího manžela poblíž Londýna, kam pozvou své přátele a příbuzné. Některé z nich však poutá víc než jen přátelství, vztahy mezi nimi jsou velmi spletité, a proto ani o konflikty během jejich setkání není nouze. Vše se ještě zkomplikuje, když se objeví slavná hollywoodská herečka Veronika Crayová, aby se pokusila svést svého bývalého snoubence Johna Christowa.

  • Poslední víkend / Zdena Bittlová, Josef Pejchal autor: Michal Klíma, zdroj: Východočeské divadlo
  • Poslední víkend / Václav Dušek autor: Michal Klíma, zdroj: Východočeské divadlo

„Agatha Christie je synonymem pro kvalitní detektivní příběh, kterým dle mého názoru právě Poslední víkend dozajista je. Navíc její hra nestojí 'pouze' na poutavém vyšetřování vraždy či na pátrání po jejím pachateli, obsahuje rovněž mistrně napsané dramatické i komediální situace, brilantní dialogy okořeněné typickým britským humorem a živoucí postavy se svými pozoruhodnými, až tragikomickými osudy a překvapivými motivacemi,“ říká dramaturg Zdeněk Janál.

Podle režiséra Ondrucha je Poslední víkend komedií založenou na tom, co máme na Britech rádi. „Černý nehysterický a sarkastický humor, skvostně vystavěné dialogy, stejně jako nonšalanci chování a jednání jednotlivých postav.“

Na českou premiéru Posledního víkendu můžete do Pardubic zajít 27. a 28. dubna. V rolích manželů Angkatellových vystoupí Zdena Bittlová a Václav Dušek, pár Christowových hrají Jindra Janoušková a Josef Vrána. Pro úlohu Veroniky Crayové si divadlo přizvalo hostující Ivanu Jirešovou.