Dokumenty České televize uspěly na Academia filmu Olomouc

Olomouc - Dva filmy z tvorby České televize bodovaly na letošním Mezinárodním festivalu populárně-vědeckých filmů Academia film Olomouc - nejvýznamnějším festivalu svého druhu v Evropě. Cenu české poroty získal snímek Kamily Zlatuškové Dávej pozor!, Cenu diváků portrét chirurga Bohdana Pomahače od režiséra Theodora Mojžíše.

Patnáctiminutový snímek režisérky a kreativní producentky České televize Kamily Zlatuškové Dávej pozor! vypráví o devítileté romské dívce Janě, které se díky speciální počítačové hře postupně daří překonat zásadní psychický problém spojený s udržováním pozornosti. Porota dokument vyhlásila nejlepším českým pop-vědeckým filmem. Snímek vznikl pro cyklus European Broadcast Union, jejímž členem je Česká televize.

Portrét plastického chirurga Bohdana Pomahače, který natočila Česká televize a společnost VIDEO THEO, vybrali jako nejlepší diváci. Dokument Tváře jsou zrcadla našich životů, jenž natočil režisér Theodor Mojžíš, dostal Cenu diváků. Divácká popularita je přitom jedním z klíčových znaků přehlídky. Bohdan Pomahač je český plastický chirurg, který provedl v nemocnici v americkém Bostonu druhou částečnou transplantaci obličeje v USA. Pacientem je muž, který při pádu do kolejiště metra přišel o podstatnou část tváře.

Světovou porotu a studenty nadchl australský dokument Gramatika štěstí. „Snímek je o americkém lingvistovi, který několik let žije jako příslušník jednoho z nejpozoruhodnějších kmenů v pekelných podmínkách Amazonského pralesa,“ přiblížil mluvčí festivalu Ondřej Čížek. Dodal, že Gramatika štěstí získala od světové poroty cenu za nejlepší světový populárně-vědecký film, jako nejlepší ho vybrali také studenti.

Organizátoři festivalu z Univerzity Palackého v Olomouci připravili letos osm intenzivních programových bloků, více než sto filmových projektů na osmi projekčních místech. Devatenáct snímků hodnotila porota ve světové soutěži, patnáct v české soutěži. Na festival přijelo skoro čtyři tisíce diváků, o osm set více než loni. Mezi nimi byla i hlavní aktérka filmu Dávej pozor!. Společně s autorkou si přišla pro cenu.