Před 96 lety se narodila královna jazzu Ella Fitzgeraldová

Praha - Je tomu už devadesát šest let od doby, kdy na svět přišla budoucí první první dáma jazzu a blues Ella Fitzgeraldová. Obdržela zhruba třináct cen Grammy a během svého života téměř neslezla ze žebříčku oblíbenosti. Napsala obsáhlou kapitolu americké hudby. Zemřela ve věku devětasedmdesáti let, v posledních letech života měla problémy se srdcem.

V dětství malou Ellu inspirovala hudba Louise Armstronga a kapela The Boswell Sisters, jejíž zpěvačku se pokoušela napodobovat. Se svou vlastní kariérou ale navzdory mnoha překážkám začínala také od píky.

Život měla Fitzeragldová opravdu pestrý. V patnácti letech osiřela, a tak se začala živit jako barmanka v jednom „nevěstinci“. Zaplétala se s mafií a po konfliktu s policií byla poslána do opatrovnictví i do církevní školy, z níž záhy utekla a žila na ulici. Zlom však přišel v roce 1934, kdy náhodně vyhrála soutěž mladých talentů v Harlemu.

Začínala v kapele Chicka Webba, pořádnou sólovou kairéru odstartovala až o několik let později. Pod křídly společnosti Decca strávila zhruba deset let a právě za tu dobu složila několik nesmrtelných písní jako It's only a paper nebo How High the Moon. Ve slibně rozjeté cestě ke slávě pokračovala i u gramofonové společnosti Verve Records. Její diskografie čítá zhruba čtyřicítku alb.

Mimo pódia se objevovala také na filmovém plátně, např. v muzikálu Pete Kelly's Blues. Roli zpěvačky Maggie označila Fitzgeraldová za tu největší událost, která se jí kdy v životě přihodila.

Největším příspěvkem její tvorby do hudebního světa byl jistě devatenáctidílný zpěvník s téměř dvěma stovkami skladeb. Ella vlastnila unikátní hlas a cit pro jazz, navíc se nebála improvizovat, proto si ji publikum velice rychle zamilovalo. Právě ona byla mezi zpěvačkami populární hudby ta první, jež získala státní vyznamenání pro umělce.

V roce 1986 byla hospitalizovaná se selháním srdce a dýchacími potížemi. Vlivem cukrovky jí musely být amputovány obě nohy od kolenou dolů a postupně přicházela také o zrak. Ke konci života byla uvázaná na kolečkové křeslo. Zemřela doma v roce 1996.