TýTý 2012 aneb Nejen Karel Gott se rád opakuje

Čtyři ceny TýTý pro Českou televizi, tři pro TV Nova a jedna pro Prima Family. V pokřivených zrcátkách, odrážejících televizní popularitu, se 27. dubna zhlédli někteří ocenění poprvé, většina ale opět. Zřejmě nejpřekvapivějším bylo oznámení absolutního vítěze - reportéra Josefa Klímy.

„Beru to jako poctu pořadu, jako poctu tomu, že se lidé začínají zase víc zajímat o veřejné dění než třeba o hrané seriály,“ okomentoval své vítězství v počtu hlasů Josef Klíma, který je nejen reportérem, ale také scenáristou. V anketě TýTý si ale diváky získal jako osobnost televizní publicistiky. „Čekal jsem, že to bude Janek Kroupa, ale vyšlo by to nastejno,“ připomněl dalšího nominovaného, s nímž se loni vrátil na TV Nova s pořadem Na vlastní oči. V „pauze“ si oba odskočili na konkurenční Prima Family do Soukromých dramat, za něž Klíma mimochodem získal zrcadlo ve stejné kategorii v roce 2010.

I přes domněnku Josefa Klímy jsou seriály, které zjevně divácká přízeň neopouští. Řeč je o Vyprávěj, jež je vyhlašováno seriálem roku od roku 2009, kdy se poprvé objevilo na obrazovce České televize. Letos si připsalo ocenění dvě - první za seriál roku, druhé patří herečce Veronice Freimanové, která dostala pokřivené zrcátko i před dvěma lety, kdy byla také nominována jako jedna z hereckých tváří tohoto projektu. „Děkuju všem úžasným lidem, kterým stojím za to, aby mi něco poslali, natož hlas. A děkuji Vyprávěj, protože bez toho bych tady nestála,“ připomněla.

Události o předávání cen TýTý (zdroj: ČT24)

„Tento rok Vyprávěj opravdu skončí,“ potvrdil při přebírání v pořadí čtvrtého zrcátka pro seriál producent Filip Bobiňski a upozornil, že tým retroprojektu v čele s režisérem Biserem A. Architevem připravuje nový seriál První republika. Uvidíme, jestli převezme štafetu diváckého úspěchu.

Ten se zatím drží, zdá se, i Partičky. Improvizační představení televize Prima Family obhájilo své loňské prvenství mezi pořady. Její členové ani tentokrát neodolali pokušení rozložit přímý přenos. Možná i z mírné škodolibosti, protože mezi nominovanými byla také Všechnopárty, na které diváky ČT zve vždy v pátek večer Karel Šíp, moderátor letošního vyhlašování cen TýTý. Zrcátko mu ale stejně neuniklo - titul "osobnost televizní zábavy„ vyfoukl mimo jiné Ondřeji Sokolovi z Partičky. “Děkuji všem televizním divákům. Nikdy vám to nezapomenu," slíbil.

Jako přes kopírák vypadalo vyhlašování nejpopulárnější osobnosti televizního zpravodajství a sportovního moderátora. V první zmíněné kategorii uspěla stejně jako loni Lucie Borhyová, která moderuje hlavní zpravodajskou relaci Novy Televizní noviny. Sportovním moderátorem roku 2012 je Vojtěch Bernatský z České televize. „Chtěl bych pogratulovat kolegům, kteří skončili na druhém až pátém místě, i to je velký úspěch, ale vítěz může být jen jeden. A to jsem já,“ pojal svou děkovací řeč v souladu s heslem „sláva vítězům, čest poraženým“. Nezapomněl ani na svou domovskou redakci. „Těší mě, že jsme pořád tak bezvadná parta, což nás řadí k nejlepším redakcím v Evropě, ne-li na světě,“ pokračoval ve skromném projevu.

Do Dvorany slávy byl uveden herec Lubomír Lipský. „Chtěl bych vám říct jednu důležitou věc - že vám chci poděkovat. Chtěl bych poděkovat za tady ten instrument. Sotva ho unesu, a přitom jsem silák první třídy. Ale je krásný, aspoň se do něj budu dívat. I když vypadám strašně,“ prohlásil dojatý Lipský sebekriticky při přebírání ocenění.

Nováčkem mezi majiteli zrcadel je Ondřej Brzobohatý. V kategorii herec si cenu vysloužil jako chápavý učitel v seriálu TV Nova Gympl s (r)učením omezeným. „Táta mi dal dvě rady, co se týče herectví. Pro televizi a film říkal: Hlavně moc nehraj. A pro divadlo říkal: Rychle a nahlas. Takže já bych je teď spojil dohromady a řekl bych: Moc si toho vážím,“ zavzpomínal na svého otce, herce Radoslava Brzobohatého, který loni v září zemřel. 

Poprvé si pro TýTý přišel i herec Martin Kraus, kterého diváci „objevili“ v seriálu Prima Family Cesty domů. O objevu roku 2012 mohli svými hlasy rozhodnout ještě během finálového večera. Krausovými konkurenty byla tyčkařka Kateřina Baďurová, vítězka pátého ročníku StarDance, a jeho jmenovec Jáchym Kraus, syn herečky Ivany Chýlkové a moderátora Jana Krause (který zůstal mezi osobnostmi televizní zábavy také jen u nominace). A TV Barrandov zastupoval Michal Novotný, moderátor zábavního pořadu Vtip za stovku. Jediné barrandovské želízko (v hlavních kategoriích se tato televizní stanice nedostala do finálových nominací) ale pro diváky nebylo dost žhavé.

TýTý 2012 / Karel Gott (zpěvák roku) a Lubomír Lipský (Dvorana slávy)
Zdroj: Markéta Hanzlíková/ISIFA

Zato pěvěcká kategorie patřila ostříleným. Nic naplat, Karla Gotta sice může z první pozice na chvíli někdo odsunout - jako v posledních dvou ročnících Michal David - na první příčku ho jeho fanoušci ale zase vrátí. Zpěvákem roku se Gott stal podvacáté. A co Mistr na to? „Rád bych po dvaceti ročnících řekl něco, co jsem tady neříkal. Kdybych řekl, že jsem to nečekal, tak bych se opakoval. Kdybych řekl, že jsem to čekal, opakoval bych se taky. Kdybych řekl, že děkuju všem, kteří mi poslali své hlasy, i těm, kteří je neposlali, ale tuto cenu mi přejí, pořád bych se opakoval. Řeknu to tedy stručně: Byl bych moc rád, kdybych se tady mohl příští rok opakovat znovu. Já to pro jistotu zopakuju: Byl bych moc rád, kdybych se příští rok mohl opakovat znovu…“ Poděkování zpěvačky roku Lucie Vondráčkové tak květnaté nebylo, do Vinohradského divadla z daleké Kanady nedorazila, takže cenu za ni s prostým „děkuji“ převzal její bratr. 

Ceny TýTý za rok 2012 se předávaly v přímém přenosu České televize.

TýTý 2012 (zdroj: ČT24)