Zlomené město – vyšeptalá detektivka nebo fádní komunální thriller

Znáte to, před volbami jsou všechny fauly dovoleny. Někdy je třeba bojovat, někdy je lepší zdrhnout a někdy je nutné vrátit se po vlastních stopách, vzít spravedlnost do vlastních rukou a vykostit hajzla tím, co by sám nikdy neudělal, a tudíž s tím nepočítá. Totiž že dobrovolně zaplatíte vlastní dluh.

Billy je zase zpátky ve hře. Před sedmi lety byl, po zásahu z vyšších míst, zproštěn viny za vraždu nadrženého znásilňovače (dobře mu tak!), což nezměnilo nic na tom, že musel stejně odevzdat policejní odznak a bouchačku a vydat se na nejednoduchou cestu soukromého očka. Pro někoho (třeba takového starostu New Yorku) byl tehdy hrdina a pro někoho násilnický parchant, kterému je lepší se na ulicích vyhnout.

Což je figura, ke které v poslední době Mark Wahlberg inklinuje s obzvláštním potěšením. Až má jeden pocit, že se s těmihle agresivními figurami dokáže ztotožnit více, nežli herecká interpretace vyžaduje a nežli je zdrávo. A právě takového zkompromitovaného ranaře teď Russell Crowe potřebuje na jednu špinavou práci. Ve hře je jedna z největších výzev americké komunální politiky, křeslo starosty New Yorku, na které si Crowe přivykl a za žádnou cenu to nehodlá měnit (čímž říkám, že žádná cena pro něj není tak vysoká, aby ji nebyl ochoten zaplatit).

„Chci, abys našel parchanta, co brousí moji ženu, chci fotky z jejich pelešení a chci, abys to stihnul do voleb!“ Zadání starosty Nicholase Hosteltera je v době, kdy na sebe s protikandidátem Jackem Valliantem začnou kydat poslední várku nasbírané špíny, jasné a logické, a balík, který za to nabízí, natolik tučný, že udrží kolabující detektivní kancelář Billyho Taggarta ještě nějakou dobu nad vodou. A tak to vezme, protože Hostelterovi z minula něco dluží a také proto, že tohle je vlastně jednoduchá šmírovací fuška, zvláštní jen tím, že je těsně před volbami a terčem je první dáma New Yorku Emily (navzdory náročnému manželství s Michaelem Douglasem stále nepřehlédnutelná Catherine Zeta-Jonesová).

Na to, jaké hvězdy se tu sešly, byste čekali oslnivé představení, místo kterého ale musíte skousnout něco, co vypadá (nebýt výše uvedených) spíš jako epizoda z televizního seriálu. Dlužno podotknout, že vcelku slušného televizního seriálu.

  • Zlomené město / Russell Crowe, Catherine Zeta-Jonesová zdroj: Bontonfilm
  • Zlomené město / Mark Wahlberg zdroj: Bontonfilm

Jenomže, jak už to tak v krimithrillerech z prostředí nejvyšší komunální politiky chodí, nic není tak, jak to na první pohled vypadá. Takže když Billy odhalí, že dotyčným brusičem je šéf konkurenční volební kampaně, není to ještě bingo, ale jen vrchol rafinovaně skrývaného ledovce, jehož skutečné rozměry zpočátku netuší. Ale protože to není úplný vůl a má slušné zkušenosti a výcvik, rychle začne větřit, že tady nebude něco v pořádku a že si možná nezvolil ten správný tým. Buď se na nic nebude ptát, odvede požadovanou práci a se slušnou hotovostí diskrétně vysmahne do svého privátu (což se od něj očekává), anebo se v tom začne hnípat, což všem, včetně jemu samotnému, pořádně zkomplikuje život. Pro co asi tak myslíte, že se rozhodne?

Režisér Allen Hughes (Z pekla, Kniha přežití) sesmolil snadno předpověditelný, volně odvyprávěný a hvězdně obsazený opus, v němž jsou karty rozdány od začátku tak přehledně a jasně, že je vám jasné, jakou obrátíte příště, což může po čase navodit i pocit jisté nudy a pro něco, co se tváří jako detektivní příběh, to není zas až takové terno. Když se po čase objeví první mrtvola, je jasné, že tahle hra se hraje na doraz, ale tempo a napětí snímku to stejně dvakrát nezvedne, což hlavní problém Zlomeného města definitivně usazuje do roviny vlažného, rutinně a jakoby s nezájmem odvyprávěného scénáře, který nemá čím překvapit a co svým schematickým postavám nabídnout.

Ukazuje se tu, jak kvalitní casting není samospasitelný, když jeho protagonisté nemají pevné ukotvení, sofistikovanější motivaci, věrohodnější osobní vztahy a alespoň nějaký (bez)charakterní vývoj. Nicméně platí, že kdyby Wahlberg, jenž tu rutinně vystřihl svého dalšího standardního střihouna, a úsporný Crowe (jenž nepotřebuje rozmáchlá gesta, aby dokázal, jak velká je svině) tohle město úplně minuli a nezabodovali v této prezentaci průměrnosti už jen pouhou svojí existencí, šel by celý projekt do kopru (resp. zřejmě rovnou na domácí video). Jen oni sami ovšem vědí, co je na něm, kromě honoráře, zaujalo natolik, že kývli a šli do toho. Padesát pět (nepochopitelně) vložených milionů se tu rozpustilo v prázdném plkání a téměř nulové akci a jejich návratnost zřejmě nebude nijak oslnivá, což signalizuje hned první distribuční víkend, který jich v USA zpátky přihrál „jen“ osm.

Zlomené město se tváří jako tuctová žánrovka, která ovšem tak trochu neví, kam vlastně patří, a avizovaný krimithriller ani detektivku rozhodně ničím pozoruhodným neobohacuje. Odsedíte si ho (možná si na chvilku schrupnete), odejdete a vzápětí očistně zapomenete. A to je všechno – což mi přece jen připadá poněkud málo!

BROKEN CITY/ZLOMENÉ MĚSTO. USA 2013, 109 min., české titulky, od 15 let, 2D. Režie: Allen Hughes. Scénář: Brian Tucker. Kamera: Ben Seresin. Hudba: Atticus Ross, Leopold Ross, Claudia Sarneová. Hrají: Mark Wahlberg (Billy Taggart), Russell Crowe (Nicholas Hostetler), Catherine Zeta-Jonesová (Emily), Barry Proper (Jack Valliant), Kyle Chander (Paul), Justin Chambers (Ryan Blake). V kinech od 25. dubna 2013.