Cenu Antonína Dvořáka získal choreograf Jiří Kylián

Praha - Tanečník a choreograf Jiří Kylián, který je v současnosti považován za jednu z největších osobností světové taneční scény, získal Cenu Antonína Dvořáka pro rok 2013. Šestašedesátiletý umělec byl oceněn křišťálovým violoncellem, vyrobeným podle návrhu akademického architekta Jiřího Pelcla, za celoživotní přínos v oblasti propagace a popularizace české klasické hudby doma i v zahraničí.

„Být oceněn jako choreograf muzikanty je to nejlepší, co se může stát. Jde o pochopení hudby prostřednictvím choreografie, o což jsem se celý život snažil,“ řekl Kylián, který si pro ocenění přijel z nizozemského Haagu.

Kylián má tanec v genech. Jeho matka, Markéta Kyliánová, se proslavila jako primabalerína Rita - Rita. Tančit začal od svých devíti let. Začal v baletní škole Národního divadla v Praze, v roce 1962 byl přijat na Pražskou konzervatoř. Po sovětské okupaci odešel za hranice, působil ve Stuttgartském baletu a nakonec se usadil v Haagu. Poprvé předvedl své umění v Praze až po šestnácti letech. To už byl ředitelem Nizozemského tanečního divadla (NDT), které svými choreografiemi proslavil po celém světě. Vedle hlavního souboru založil juniorskou skupinu NDT 2 a unikátní NDT 3 pro tanečníky „mezi čtyřicítkou a smrtí“.

Vytvořil dosud téměř sto choreografií. Velkou část jich zařadily do repertoáru renomované světové ansámbly jako například Pařížská opera, Vídeňská státní opera, Bavorská státní opera, Anglický královský balet, Australský balet, Tokijský balet a Americké baletní divadlo.

Kylián je nositelem prestižních uměleckých cen (dvojnásobný držitel Prix Benois de la Danse za nejlepší choreografii roku, Cena Václava Nižinského pro nejlepšího choreografa roku) a vyznamenání (Řád čestné legie, Řád Prince Oranžského pro uměnía vědu, Medaile za umění a vědu nizozemské královny Beatrix, Zlatý lev na bienále v Benátkách). Podporuje český tanec, v roce 1986 založil v Haagu Kyliánovu nadaci, jejíž pobočku otevřel v roce 1991 v Praze.

Na Cenu Antonína Dvořáka 2013 byli vedle Kyliána nominováni hudební skladatel Karel Husa, dirigent Libor Pešek a operní režisér David Pountney. Cenu uděluje každoročně Akademie klasické hudby jedné z významných osobností, které se svým celoživotním dílem nebo uměleckými aktivitami zasloužily o propagaci české klasické hudby doma i v zahraničí. Dvořákovu cenu od roku 2009 dosud získali houslista Josef Suk, pianista Ivan Moravec, dirigent Jiří Kout a sopranistka Ludmila Dvořáková.

Dvořákovu cenu získal Kylián (zdroj: ČT24)