Na Národní galerii sklouzl Pohled romantika

Praha – První máj, lásky čas. Toto heslo ctí i Národní galerie, která v Salmovském paláci otevřela výstavu Pohledem romantika. Nabídne na ní sedmdesátku obrazů holandského a belgického malířství 19. století z Rademakersovy sbírky. Těmito obrazy se můžete kochat až do 1. září.

Národní galerie chce touto exhibicí navázat na dvě úspěšné výstavy věnované Saverymu a Rembrandtovi. Nyní se přesouvá do let 1806 až 1870, kdy Belgii a Holandsku vládli malíři, kteří plnili výstavní sály, domy obchodníků s uměním a stejně tak i soukromé sbírky nově vznikající společenské vrstvy. 

Tato výtvarná linie navázala na silnou tradici 17. a 18. století. Romantické krajinky, noční i námořní scény, portréty, ale hlavně zátiší a žánrové lyrické výjevy. Mezi vystavujícími se objevují taková jména jako Barend Cornelis Koekkoek, Andreas Schelfhout, David de Noter a další.

„Umělecká sbírka Jefa Rademakerse je považována za jednu z největších soukromých sbírek holandské a belgické romantické malby v Evropě. Skutečnost, že jsou v ní zastoupeny dnes dvě národnosti, má své historické opodstatnění: na počátku 19. století byly totiž obě země součástí Spojeného království nizozemského,“ uvedla kurátorka Kateřina Kuthanová. 

  • Z výstavy Pohledem romantika autor: Kateřina Šulová, zdroj: ČTK
  • Národní galerie otevírá výstavu Pohledem romantika autor: Kateřina Šulová, zdroj: ČTK

Pohledem romantika tak budou moci příchozí obdivovat ucelenou sbírku sedmi desítek obrazů, jejichž cesta začala v roce 2010 v sálech ruské Ermitáže, pokračovala přes významné umělecké evropské instituce v Belgii, Estonsku, Nizozemsku, Německu, Finsku a Litvě a pokračuje v Praze.