Pod Hradem se bude zpívat. Přijede Spektorová, Hansard a Taj Mahal

Praha – Pražský hrad přichází s novou koncepcí hudebních programů. V jeho rámci nabídne terasa Jízdáren koncerty pod širým nebem, během nichž se představí zahraniční hvězdy jako zpěvačka a klavíristka Regina Spektorová, písničkář Glen Hansard nebo bluesman Taj Mahal.

Spolu s vedením se na Hradě, jak je vidět, mění i hudební žánry. Příznivci jazzových koncertů v režii bývalého prezidenta Václava Klause se proto musí smířit s jejich úbytkem. „Zatím s nimi nepočítáme, musí vzniknout nová dramaturgie, ale určitě jazzových koncertů bude méně,“ prohlásil vedoucí odboru kultury na Správě Pražského hradu Václav Beránek. 

  • 23. července - Taj Mahal
  • 13. srpna - Regina Spektorová
  • 20. srpna - Glen Hansard (The Frames)

Přesto hudba pod Hradem rozhodně neutichne úplně. Jako první z výše uvedené trojice se v hlavním městě představí kytarista a zpěvák Taj Mahal známý kombinací amerického blues s karibskými či africkými styly. Dvojnásobný držitel Grammy, jenž letos v květnu oslaví jednasedmdesáté narozeniny, se do Česka podívá vůbec poprvé v kariéře. 

To americká písničkářka Regina Spektorová se v Česku ukázala před třemi lety na festivalu Colours of Ostrava. Indie-folková zpěvačka loni vydala zatím poslední desku What We Saw From the Cheap Seats. Na scéně se pohybuje od roku 2001 a od té doby se jí podařilo vydobýt si postavení široce respektované umělkyně. 

Trojici salvných muzikantů doplní Glen Hansard, jehož čeští fanoušci znají z účinkování v sestavě The Frames nebo ze spolupráce s Markétou Irglovou, s níž obdržel Oscara za píseň Falling Slowly z filmu Once. Zpěvák se po letech koncertování s projektem Swell Season vrátil k The Frames, s nimiž ostatně zahrál pražskému Divadlu Archa minulý rok. 

Představení jsou vzhledem k místu limitovaná, a tak ke každému z nich půjde do prodeje zhruba osm stovek lístků. Předprodej začíná 15. května.