Kontejnerová kultura se má k světu. Okupuje republiku

Plzeň – Kontejner: multifunkční kulturní prostor, nebo plechová krabice? Festivalová akce Kontejnery k světu se rozhodně hlásí k prvnímu označení. V sedmi českých městech jsou na měsíc rozesetí tito plechoví giganti, aby oživili ulice a spojili obyvatelstvo. Najdete v nich divadlo, kino či kavárnu, ale také hvězdárnu nebo kostel.

Praha, Brno, Plzeň, Ostrava, Mariánské lázně, Olomouc a Zlín - toť výčet všech měst, které „zkrášluje“ kontejnerová kultura. Organizátoři si v jednotlivých lokacích akci uzpůsobili na míru, aby posoudili, co danému okolí nejvíc chybí a posléze navrhli, co by šlo změnit. Hlavním cílem akce je oživit prostor z lidí, kteří jsou v okolí. 

Festival je díky celorepublikovému rozmístění variabilní, v každém městě se počet kontejnerů liší. Třeba Ostrava má jeden, Brno šest, Praha devět, ale všechny trumfuje Plzeň, která obšťastňuje místní obyvatelstvo s dvaačtyřiceti popelnicemi. Ukrývá se v nich třeba půjčovna koloběžek, kavárna nebo slouží jako koncertní místo, kde vystoupí např. Plzeňská filharmonie. 

Jak nacpat celý orchestr do jednoho úzkého prostoru? Organizátor Jakub Mareš podotýká, že v mnoha případech slouží kontejnery spíš jako poutací bod. Jde tak více o oživení konkrétního místa. Centrálním bodem v hlavním městě se stane kavárna na Rašínově nábřeží, odkud budou moci příchozí sledovat akce v ostatních městech. Přáním plzeňských tvůrců by však byla propojenost a přetrvávající vazby mezi lidmi, až festival skončí.  

Každý z kontejnerů má navíc svůj Best of Day, což znamená, že je otevřený po celý den a nabídne ten nejlepší program. Pokud tedy máte čas, můžete za třicet dnů stihnout všechny nejlepší dny v každém z nich (alespoň v Plzni). 

Je to variabilní a rychlý způsob, jak sdružovat občany a přitáhnout je ke kulturnímu dění, shoduje se tvůrčí tým. Plechová úložiště odpadu poskytují hodně způsobů využití, a tak je nasnadě, aby se projekt uskutečnil i v budoucnu. Letošní událost skončí na začátku června.

Kontejnery k světu (zdroj: ČT24)