Merde! Venku svítí sluníčko a vy hrajete hokej

Praha - Stephen Clarke, úspěšný britský novinář a autor bestselleru Merde! Rok v Paříži, nyní projíždí Českem na turné autorských čtení. S projektem Listování Lukáše Hejlíka zde představuje svou nejnovější knihu, v pořadí už pátý díl své slavné série, Faktor Merde.

Série knih Merde vypráví o mladém Angličanovi, který „touží žít svůj pařížský sen a opravdu se přitom snaží zbytečně nedráždit Francouze. Jenže ne zrovna úspěšně. Jeho byt je tak malý, že si musí bagety krájet napůl, aby se mu vešly do kuchyně“.

Pokud by Clarke nepsal o Paříži, nýbrž o Praze, jmenovala by se prý jeho kniha nejspíše Rok v hokeji: „Pro mne je to strašně zajímavé, protože tady svítí sluníčko a vy hrajete hokej. Já to prostě nechápu. Měli byste si užívat sluníčka venku,“ směje spisovatel, který byl i s Lukášem Hejlíkem hostem Studia 6.

Clarke svou zatím poslední knížku Faktor Merde představuje v těchto dnech po celé republice díky projektu scénických čtení herce Lukáše Hejlíka. LiStOVáNí nabízí čtení, diskuzi s autorem i autogramiádu jeho knih, které jsou na místě samozřejmě k prodeji.

Turné je v současnosti zhruba v polovině; se Stephenem Clarkem si můžete promluvit ještě v Rakovníku, Praze, Plzni, Písku, Českých Budějovicích a v Ústí nad Labem.

Britský humorista bude následně vedle řady dalších osobností hostem mezinárodního knižního veletrhu a literárního festivalu Svět knihy, jehož 19. ročník se uskuteční od 16. do 19. května na holešovickém Výstavišti v Praze.

Stephen Clarke a Lukáš Hejlík ve Studiu 6 (zdroj: ČT24)