Cannes letos vsadilo na velká jména

Cannes - O Zlatou palmu na mezinárodním filmovém festivalu ve francouzském Cannes, který právě startuje, budou usilovat nejnovější snímky především osvědčených filmařských hvězd, jako jsou Steven Soderbergh, Roman Polanski, François Ozon nebo bratři Coenové. 66. ročník prestižního festivalu zahájí nesoutěžní snímek Velký Gatsby režiséra Baze Luhrmanna. Český film má zástupce pouze v sekci Cinéfondation, která je věnovaná mladým tvůrcům a jejich krátkým filmům, zde se představí snímky O šunce Elišky Chytkové a Pandy Matúše Vizára.

V hlavní soutěži se o nejvyšší ocenění utká 20 filmů, mezi nimiž je za velkého favorita považován dánský snímek Jen Bůh odpouští Nicolase Refna s Ryanem Goslingem v hlavní roli. „Kritici Refrena milují, takže určitě má šanci, ale jediným favoritem není. Svůj poslední snímek představí Steven Soderbergh, na festivalu se odehraje jistě zajímavý návrat Jima Jarmusche a bez šancí pochopitelně nejsou ani bratři Coenové. Jak je patrné, soutěži dominují letos americké filmy spolu s frankofonními,“ upozornil v rozhovoru pro ČT24 filmový kritik Aleš Stuchlý, který zároveň podotkl, že otevírací filmový opus Velký Gatsby se po premiéře nesetkal s příznivými kritikami.

„Recenze jsou vesměs nemilosrdné. Režisér Baz Luhrmann je znám svou zálibou ve vizuální přebujelosti a to je mu také v souvislosti s Velkým Gatsbym vyčítáno. Mluví se o kýčovitosti a povrchnosti a nedostatečném pochopení románové předlohy,“ dodal Stuchlý.

Američané a ti ostatní

Američan Steven Soderbergh získal Zlatou Palmu už v roce 1989 za Sex, lži a video. V novém filmu Behind the Candelabra (Za svícnem) přibližuje život extravagantního klavíristy Valentina Liberaceho. V hlavních rolích se objeví Matt Damon a Michael Douglas. Dalším americkým želízkem v ohni je film Inside Llewyn Davis bratrské dvojice Joela a Ethana Coenových.

Italský režisér Paolo Sorrentino soutěží s komedií La grande belezza (Velká krása) a Francouzi sázejí především na Polanského drama La Venus á la Fourrure (Venuše v kožichu) či na Jeune & Jolie (Mladá a hezká) Françoise Ozona.

Filmový festival v Cannes
Zdroj: ČT24

Češi v Cannes

Do hlavní soutěže canneského festivalu byl z českých filmů naposledy přijat v roce 1990 trezorový snímek Karla Kachyni Ucho, na Zlatou palmu ani další ceny však nedosáhl. Letos mají šanci zabodovat dva české snímky v sekci Cinéfondation, do které komise vybrala z více než 1 550 přihlášených z 277 škol z celého světa 18 titulů.

„Zařazení filmu O šunce režisérky Elišky Chytkové do výběru sekce Cinéfondaton je pro nás ohromným zadostiučiněním. Jedním z cílů bylo prosazení českých filmů na mezinárodní festivaly krátkých filmů i na ty nejdůležitější včetně Cannes. To, že tam jsou dva tituly, je úžasné,“ komentovala české zastoupení Markéta Šantrochová z ČFC. Druhým českým zástupcem je film Pandy režiséra Matúše Vizára.

Novinkou je české zastoupení v Doc Corneru, programu, který funguje od loňska. Do videotéky Doc Corneru přihlásilo ČFC 12 dokumentů. Po celou dobu této prestižní přehlídky budou připravené ke zhlédnutí kterémukoli z akreditovaných návštěvníků trhu. Jsou jimi Váňa, Vojta Lavička: Nahoru a dolů, Život s Kašparem, Šmejdi, Otázky pana Lásky, Rok bez Magora, Nazareth - Nekonečný rockový mejdan, Česká vesnice, Sametoví teroristé, Věra 68, Láska v hrobě. Dva filmy (Nový život a Pevnost) přihlásil mezinárodní festival dokumentů v Jihlavě. I ten má v Cannes zastoupení včetně portálu pro distribuci dokumentů Doc Alliance Films, který má hlavní sídlo v ČR.

Porota

Porotu 66. ročníku tvoří jak velké hollywoodské hvězdy, tak méně známí tvůrci. Předsedou je Steven Spielberg (USA), členy jsou herečky Nicole Kidmanová (Austrálie), Vidya Balanová (Indie), herci Christoph Waltz (Rakousko), Daniel Auteuil (Francie) a režiséři Lynne Ramsayová (VB), Naomi Kawaseová (Japonsko), Ang Lee (Thaiwan), Christian Mungiu (Rumunsko).

Porota 66. ročníku filmového festivalu v Cannes
Zdroj: ČT24/www.festival-cannes.fr

Závěrečný galavečer, při kterém porota vyhlásí vítěze v jednotlivých filmových kategoriích, se uskuteční 26. května. Zahajovací a závěrečný ceremoniál bude moderovat francouzská herečka Audrey Tautouová.

Pocty a ocenění

66. ročník festivalu má připravenu poctu pro hereckou i životní dvojici Joanne Woodwardovou a Paula Newmana. Spolu hráli v mnoha filmech, včetně filmu Dlouhé horké léto, díky němuž Newmann získal na festivalu před 55 lety cenu pro nejlepší mužský herecký výkon.

Francouzský herec Alain Delon se dočká 25. května zvláštního ocenění své filmové kariéry. Při té příležitosti pořadatelé promítnou účastníkům restaurovanou verzi kriminálního dramatu V plném slunci režiséra Reného Clémenta z roku 1960.