Hans Christian Andersen a Lars von Trier? Začíná Zlín Film Festival

Zlín - Máte rádi Hanse Christiana Andersena, Jitku Molavcovou nebo Larse von Triera? Ve Zlíně vás čekají i další surreálné kombinace. Program rozhodně potěší nejmenší děti i znalé fajnšmekry. Již 53. Mezinárodní festival filmů pro děti a mládež ve Zlíně právě začíná a potrvá do soboty 1. června. Letos se zaměří na dánský film, znovu otevírá sekci věnovanou studentskému filmu a připravil také novinku v podobě mezinárodní soutěže studentských snímků.

Festival nabídne 299 snímků, z toho 193 filmů v premiéře. „Hlavní linii festivalového programu tradičně tvoří soutěžní kategorie filmů pro děti a mládež, novým programovým blokem je mezinárodní soutěž studentských filmů. Znovuotevření sekce věnované studentskému filmu pro nás bylo výzvou a zároveň milým překvapením v podobě zájmu filmových škol z mnoha koutů světa,“ zve diváky programová ředitelka Markéta Pášmová.

Letos festivalová porota udělí ceny ve čtyřech soutěžních kategoriích: filmy pro děti, krátké animované snímky, evropské debuty a studentské snímky. O hlavní cenu bude bojovat i snímek České televize Klukovina, který patří do cyklu Nevinné lži.

Lego, Dagmar, Vinterberg

Festival se každý rok věnuje průřezu některé z evropských kinematografií. Po loňské přehlídce irského filmu se letos zaměří na profil kinematografie dánské. „Tato severská země má v tvorbě filmů pro děti a mládež úspěšnou a dlouholetou tradici, proto pro nás bylo radostí sestavit kolekci kvalitních dánských filmů, nejen pro děti a mládež,“ říká Markéta Pášmová.

Dánské snímky v posledních letech bodují na Zlín Film Festu skoro pokaždé. „Dánové dokážou pojmout všechna témata. Navíc točí filmy pro děti, ne o dětech,“ vysvětluje Pášmová.

Dny dánské kinematografie se pokusí ukázat to nejlepší, co v Dánsku v žánru dětského filmu vzniklo, chybět však nebude ani sekce pro dospělé. Celkem se představí třicet šest dánských filmů, včetně slavných režisérů, jakými jsou Lars von Trier, Susanne Bierová nebo Thomas Vinterberg. Filmovým adaptacím pohádek Hanse Christiana Andersena patří nová nesoutěžní sekce Tisíc a jedna noc.

Dánská kultura se představí nejen ve filmovém, nýbrž také v doprovodném programu, který zahrnuje například historickou výstavu Královna Dagmar, česká princezna nebo festival oblíbené stavebnice Lego.

Přehlídka bude tradičně zahájena hned dvěma ceremoniály ve Velkém kině. Oficiální zahájení pro děti se uskuteční dnes od 10 hodin a jeho součástí je mezinárodní premiéra kanadského filmu Pee-Wee: Zima, která změnila můj život režiséra Érica Tessiera. Zahajovacím filmem večerního programu se od osmé hodiny stane bude holandský snímek Nono, Zigzag Kid, který režíroval Vincent Bal.

Z filmu Pee-Wee: Zima, která změnila můj život
Zdroj: ČT24/Zlín Film Festival

Vyvrcholení festivalu obstará závěrečné slavnostní vyhlášení vítězných filmů a předání cen v pátek třicátého prvního máje od 19:30 hodin ve velkém sále Kongresového centra Zlín. V průběhu večera převezme ocenění za tvůrčí přínos pro dětskou kinematografii herečka Jitka Molavcová. Záznam ze závěrečného ceremoniálu odvysílá Česká televize prvního června od 21:20 hodin na ČT2.

Laureátem festivalové Grand Prix se letos stane kanadský filmový producent a distributor Rock Demers. Cena je určena osobnostem, které mají výrazné zásluhy v oblasti rozvoje kinematografie. Ocenění bude předáno již v úterý 28. května v podvečer v zahradě Baťovy vily ve Zlíně.

Festival opět navštíví mnoho dalších významných filmových osobností, v Česku více či méně známých. Dánský herec Pelle Hvenegaard uvede mimo jiné film Pelle Dobyvatel, ve kterém hrál hlavní roli. Nevšední příběh o švédských emigrantech v Dánsku na konci 19. století učaroval oscarové porotě v roce 1988. Další mladý Dán Cyron Melville se představí v sekci Young Stars, která uvede i švýcarského herce Maxe Hubachera.

„Posledním letošním nováčkem na filmovém poli je kategorie věnovaná mladým talentovaným hercům, již jsme nazvali prostě Young Stars. Jsem ráda, že některé z těchto vycházejících hvězd budeme moci přivítat osobně,“ uvedla programová ředitelka.

Z českých osobností kinematografie přijede, kromě Jitky Molavcové, také režisér Vojtěch Jasný, spisovatel a hudebník Jiří Suchý, herec a moderátor Marek Eben nebo herečka Sandra Nováková. Populární herec Jiří Mádl se poprvé ukáže jakožto režisér a scenárista a představí svůj nový film Pojedeme k moři. Zařadí se tak do dlouhé řady významných hostů, kteří Zlín navštívili v minulých letech.

Na podrobný program festivalu se podívejte zde.

Zlín připravil také bohatý doprovodný program. Chybět nebude malování na chodník, sázení stromu, dílny cirkusu i výtvarných technik, setkání a debaty, charitativní a benefiční projekty, koncerty, ohňostroj, graffiti exhibice a další akce.

Malování na chodník na zlínském festivalu
Zdroj: ČT24/Zlín Film Festival

Ve středu 29. května se koná také Den s Českou televizí, která je dlouhodobým hlavním mediálním partnerem festivalu. Soutěže, písničky a scénky pro nejmenší uvede na pódiu moderátorská dvojice Magda Reifová a Petr Vacek. ČT dále připravila třeba kouzelnickou show, povídání s tvůrci pohádek a jiné zábavné atrakce pro děti. Vstup volný!

Festival probíhá od dnešního dne, tedy pondělí 27. května, do soboty 1. června. Většina projekcí i doprovodných akcí se uskuteční ve Zlíně, další filmová představení se budou konat v Otrokovicích, Obchodním centru Park Hostivař a také v Mladé Boleslavi. Tradiční výstava originálních filmových klapek Minisalon – Filmové klapky se po premiéře v pražském divadle Hybernia přesunula do Ostravy a následně do Zlína.

Díky další oblíbené doprovodné akcí Kinematovlaku zlínský festival navštíví i zbytek republiky. Železniční vůz upravený do podoby projekčního sálu několik týdnů před a po filmovém festivalu vozí filmy dětem do větších měst i desítek malých obcí.

Zlín Film Festival…

  • … patří k nejstarším festivalům svého druhu na světě. První ročník festivalu v roce 1961 se konal přesně 20 let od uskutečnění jiné zlínské filmové přehlídky, kterou byly Filmové žně (nebo též Zliennale).
  • Město s filmem spojuje především silná historie filmových ateliérů ve Zlíně, které byly založeny v roce 1936 z popudu Jana Antonína Bati jako studio pro tvorbu reklamních snímků obuvnického impéria Baťa.
  • Dětskému filmu se filmové studio ve Zlíně věnovalo již od začátku čtyřicátých let. Postupem doby se ze zlínských atelierů stalo nejvýznamnější centrum filmové tvorby pro děti v tehdejším Československu.
  • Byly zde natočeny stovky snímků a mnohé z nich získaly prestižní ocenění či dokonce, jako v případě Karla Zemana, světovou proslulost.