Arménie zahájila Janáčkův máj

Ostrava - Tóny Janáčkovy Sinfonietty, Koncertu pro klavír a orchestr Ludwiga van Beethovena a Poemy Arama Chačaturjana zahájily v pondělí večer před vyprodaným sálem ostravské auly Gong 38. ročník mezinárodního hudebního festivalu Janáčkův máj. Symfonie číslo 3 zvaná Poéma rusko-arménského skladatele byla uvedena v české premiéře.

Symfonický orchestr Českého rozhlasu řídil Vahan Mardirossian také z Arménie. Mladý dirigent nahradil prezidenta festivalu Zdeňka Mácala. Ten z vážných rodinných důvodů nemohl do Ostravy přijet, ale festivalovým posluchačům popřál mnoho nádherných setkání s klasickou hudbou.

I další program nabízí několik českých či ostravských premiér. Festival letos připravil dvě desítky koncertů. Návštěvníky láká nejen na vážnou hudbu, ale také na jazz. Vyprodaný je už i závěrečný koncert, kde vystoupí Dagmar Pecková v doprovodu Symfonického orchestru hlavního města Prahy.

Dresdner Musikfestspiele a Sen Gerontiův

Rozpočet festivalu se pohybuje okolo 12 milionů korun. Nejdražší položkou v letošním programu bude premiérový společný koncert s drážďanským hudebním festivalem (Dresdner Musikfestspiele), který je připraven na 25. května. Na oratorním večeru zazní Sen Gerontiův Edwarda Elgara. Na pódiu bude najednou více než 200 účinkujících a zpívat bude i 130 členů chlapeckého sboru Dresdner Kreuzchor, který má tradici dlouhou 700 let.

Festival dále připomene jubilea Davida Poppera, Witolda Lutoslawského, Richarda Wagnera, ale i Janáčkovy konzervatoře a Gymnazia v Ostravě. Poprvé na Janáčkově máji vystupují interpreti jako klavírista Lars Vogt, violoncellista Miklós Perényi, houslisté Augustin Dumay a Sajaka Šodžiová.

Během příštích tří týdnů festival zamíří opět do Gongu, ale také ludgeřovického chrámu sv. Mikuláše, Střelnice v Českém Těšíně, kostela sv. Bartoloměje v Kravařích, do bývalé kompresorovny Hornického muzea, ostravského domu kultury, piaristického kláštera v Příboře, na Janáčkovu konzervatoř i do Slezského divadla v Opavě.

Další informace a program hledejte na webu festivalu.