I lidé s postižením jsou normální

Praha - Jestliže nemám nohu, ruku či trpím jakýmkoli jiným postižením, neznamená to, že jsem nenormální. Umělci z různých zemích si dali dostaveníčko v centru současného umění DOX v pražských Holešovicích, aby se skrze jejich díla mohla veřejnost zamyslet nad pojmy normality a postižení. Výstava se jmenuje Postiženi normalitou a vznikla ve spolupráci s Jedličkovým ústavem a školami u příležitosti 100. výročí jejich založení. Jako celek chce výstava ukázat, jak představy o tom, co je a co není normální, limituje či zvýhodňuje život každého člověka.

Expozice představuje umělecká díla vytvořená prostřednictvím různých médií a technik, včetně interaktivních projektů a nových technologií, které reprezentují nejen významnou pomoc pro různé druhy postižení, ale také narušují zavedené představy o normalitě těla a intelektu.

Například Simon Mckeown ve svém projektu ukazuje obnaženou krásu lidského pohybu. „Použil jsem digitální technologii, abych zachytil pohyby skrze senzory na jejich těle. Všechno ostatní jsem dal pryč – nejsou tam předměty, nejde poznat, jestli to je muž, žena, ani z jaké kultury jsou. Je to jenom pohyb,“ vysvětluje umělec.

Návštěvníci se seznámí s příklady tvorby umělců s handicapem i umělců, kteří pracují v komunitách lidí s postižením, nebo s díly, při jejichž vzniku si sami autoři kladou různá omezení, a tak cíleně problematizují pohled na „normální“ a „funkční“ tělo. Mezi vystavujícími je třeba australský mezinárodně proslavený umělec Stelarc, performer, který se při svých vystoupeních snaží rozšířit parametry lidského těla.

„Zažitá představa o tom, co je normální, vede k tomu, že lidé rozlišují na základě jinakosti. Výsledkem toho je vytváření menšin a jejich případná diskriminace či společenské vyloučení. Pojmy postižení a normality tak ovlivňují naplňování hlavních principů moderní demokratické společnosti - rovnosti, svobody a bratrství,“ upozorňuje kurátor výstavy Jaroslav Anděl.

Reportáž Maria Kubaše (zdroj: ČT24)

Umělecký projekt Postiženi normalitou doprovází bohatý program seminářů, debat, dílen i divadelních představení, do nichž je zapojena řada institucí, iniciativ i jednotlivců zabývajících se problematikou postižení. Výstavu v centru současného umění DOX, Poupětova 1, Praha 7, je možné navštívit od 23. 05. do 16. 09. 2013.

  • Postiženi normalitou / Bart Hess ve spolupráci s HeyHeyHey - Mutants zdroj: DOX
  • Postiženi normalitou / Danica Dakić - Isola Bella zdroj: DOX