Angela Denokeová zemřela jako Isolda. Uctila tak Wagnera

Praha - S velikým úspěchem poprvé zazpívala v Praze uznávaná německá sopranistka Angela Denokeová. Sobotní operní galakoncert na festivalu Pražské jaro se pořádal k poctě skladatele Richarda Wagnera. Letos si připomínáme 130 let od smrti a 200 roků od narození geniálního komponisty.

Ve vyprodané Smetanově síni Obecního domu doprovodili pěvkyni Pražští symfonikové. Za dirigentským pultem stanul britský dirigent Graeme Jenkins. Orchestr v několika skladbách doplnil Kühnův smíšený sbor.

Denokeová se představila v rolích, v nichž vyniká na zahraničních operních scénách. Přednesla Elsu z Lohengrina, Sieglindu z Valkýry i árii Adriany z Wagnerovy první velké opery Rienzi, jejíž provedení ocenili posluchači nadšeným Bravo!

Druhá část večera patřila ukázkám z oper Tannhäuser a Tristan a Isolda, právě toto dílo vyvrcholilo působivou závěrečnou scénou Isoldiny smrti z lásky, za niž sklidila pěvkyně několikaminutový nadšený aplaus.

Angela Denokeová a Graeme Jenkins
Zdroj: Michal Krumphanzl/ČTK

Rodačka z Hamburku pravidelně vystupuje v prestižní Vídeňské státní opeře, často zpívá i v Pařížské národní opeře, Státní opeře v Berlíně a Bavorské státní opeře v Mnichově. Je také vyhledávanou interpretkou díla Leoše Janáčka. Objevila se například předloni v hlavní roli Věci Makropulos na Salcburském festivalu, a předtím v Její pastorkyni a Kátě Kabanové.

Denokeová je držitelka několika hudebních cen, mimo jiné před šesti lety obdržela německou divadelní cenu Faust za ztvárnění role Salome. V roce 2009 jí rakouská vláda udělila titul Komorní pěvkyně Vídeňské státní opery. Festival Pražské jaro trvá do 2. června.